Harris Wallmen şi-a descoperit pasiunea pentru skateboard în urmă cu peste 20 de ani. Era perioada comunismului, cu modalităţi de distracţie puţine, aşa că ani întregi, în fiecare după-amiază, făcea slalom - adică şmecherii cu placa de skateboard - cu prietenii prin parcuri.

Pasiunea i-a rămas peste ani, când şi-a dat seama şi că skate-ul, pe lângă distracţie, face un bine şi mediului înconjurător, fiind nepoluant. Acum promovează printre orădeni acest sport. Iar primul pas a fost să-i invite la o plimbare pe roţi pe malul Crişului...

Cu nemţii pe placă

Harris s-a născut în Sibiu, unde a şi absolvit Facultatea de litere. Tot acolo s-a apucat, în 1988, de karate kyokushin, iar pe parcursul anilor a realizat performanţe deosebite în arte marţiale: a fost de opt ori campion naţional, a participat la mai multe campionate mondiale şi europene şi a scris o carte despre acest stil de karate.

În 1996 s-a mutat în oraşul de pe Crişul Repede, îndrăgostit de un alt as în arte marţiale, Anca Chirilă atunci, Wallmen acum. În Oradea s-a apucat de jurnalism, în prezent fiind redactor-şef la Photo Magazine, o revistă de tehnică şi artă fotografică. Totodată, este antrenor la Clubul Sportiv Universitar Gym şi al lotului naţional de kumite, adică de seniori.

Pe lângă familie, muncă şi antrenamente, Harris îşi găseşte mereu timp pentru o altă pasiune: skateboarding-ul. "M-am îndrăgostit de el când aveam 14 ani. În Sibiu funcţiona un grup de skateboarderi, în general de nemţi şi saşi, de care m-am lipit. Mi-am făcut veacul în Parcul Sub Arini, în fiecare după-amiază, la sesiuni de slalom", povesteşte Harris.

Şi distracţie, şi sănătate

Era modalitatea preferată a sa şi a prietenilor săi de a-şi petrece timpul liber, mai cu seamă că pe atunci nici nu prea aveau din ce alege. "Ne distram, dar în acelaşi timp ne menţineam în formă", precizează orădeanul. Din când în când, gaşca de skateboarderi mergea pe Transfăgărăşan, pentru a coborî sinuosul drum montan cu placa. "Era extrem de periculos, dar şi amuzant. Totuşi, niciodată nu coboram fără protecţii", îşi aminteşte el.

După ce s-a mutat la Oradea, a început să se vadă tot mai rar cu vechii amici, dar n-a renunţat la acest sport. Şi acum, la 38 de ani, iese cu plăcere pe străzi cu skateboardul, deşi ştie că mulţi orădeni îl privesc uimiţi şi amuzaţi, pentru că, în România, placa e mai mult folosită de copii decât de adulţi. Lui Harris i-ar plăcea să schimbe această mentalitate. "Spre deosebire de bicicletă, posibilităţile de deplasare cu placa sunt mai multe, deoarece poţi folosi şi trotuarele şi poţi face slalom printre trecători cu uşurinţă". Mai mult, placa e şi o modalitate de transport nepoluantă, la fel ca bicicleta sau rolele, iar Harris e şi un iubitor al naturii.

Sportul animă viaţa

Respectul faţă de mediul înconjurător încearcă să-l insufle şi elevilor săi de la karate. "Mi-ar plăcea să văd mai mulţi oameni circulând cu bicicleta sau cu placa, spre binele naturii, dar şi al lor. Românii practică prea puţin sport, ceea ce se şi vede din numărul mare al oamenilor bolnavi", zice Harris.

Ar vrea ca tinerii să fie cei care-i conving pe adulţii din jurul lor că viaţa ar fi mult mai interesantă şi mai plăcută prin sport. "Din păcate, însă, am observat că în România există o anumită jenă de a te deplasa altfel decât cu maşina. Nu pot să înţeleg această ruşine!". Totodată, Harris consideră că o vină pentru lipsa de interes faţă de biciclete sau plăci o au şi autorităţile, care nu asigură pistele necesare. "Degeaba vrei să mergi la şcoală cu bicicleta, dacă n-ai pe unde".

Premieră în România

04 greenskate.jpgCa să promoveze mijloacele de transport neconvenţionale, Harris a aplicat la Oradea, în premieră pentru România, modelul unui eveniment cu tradiţie în străinătate: Greenskate (foto). Iniţiat în urmă cu câţiva ani în Canada, Greenskate înseamnă o plimbare colectivă pe role, skate sau bicicletă, menită să atragă atenţia asupra abuzului realizat de autoturisme. "Ca să atingă scopul, participanţii trebuie să poarte un articol de îmbrăcăminte verde, care să ne aducă aminte că trăim în mijlocul naturii şi că trebuie să o respectăm", explică orădeanul.

Acţiunea a avut loc duminică şi a presupus o plimbare pe malul Crişului, între podurile Ferdinand şi Decebal, apoi o "drumeţie" pe dealul Ciuperca şi un picnic de final. Toţi cei 25 de skateboarderi, rolleri şi biciclişti au purtat câte un obiect de vestimentaţie verde, iar organizatorul susţine că şi anul viitor Oradea va fi gazda unui Greenskate. Bineînţeles, ajunşi duminică seara pe deal orădenii pasionaţi de skate, cu Harris în frunte, nu s-au putut abţine să nu facă "scheme" cu plăcile. Pentru că pasiunea înseamnă, în primul rând, distracţie...