Trupa de rap Kalush Orchestra, care a reprezentat Ucraina, a câştigat sâmbătă seara cea de-a 66-a ediţie a concursului Eurovision, organizat la Torino în Italia.

Potrivit Digi 24, formaţia, înfiinţată în 2019 a primit 631 de puncte pentru piesa "Stefania" dedicată mamelor, în timp ce ţara este în plin război.

După interpretarea piesei, membri trupei au pledat pentru oraşul Mariupol şi salvarea ucrainenilor asediaţi de trupele ruse în combinatul siderurgic Azovstal.

"Vă rugăm să ajutaţi Ucraina, Mariupol. Ajutaţi Azovstal chiar acum!" a cerut liderul grupului, Oleh Psuik în ovaţiile publicului.

Reuşita trupei ucrainene a fost întrucâtva previzibilă dat fiind valul de simpatie de care se bucură ţara de la invazia rusă, lucru reflectat ulterior în votul publicului.

"Slava Uckraini", a strigat liderul trupei, Oleh Psiuk, la primirea trofeului Eurovision 2022.

De altfel, la scurt timp după anunţarea rezultatelor, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a felicitat trupa pentru reuşită printr-o postare făcută pe Telegram.

"Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucereşte Europa", a transmis Zelenski. Acesta şi-a asumat un angajament. "Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a găzdui într-o zi participanţii şi oaspeţii Eurovisionului în Mariupolul ucrainean. Liniştit, paşnic, reconstruit", a scris preşedintele ucrainean.

Gestul este cu atât mai încărcat cu semnificaţii cu cât, prin tradiţie, ţara care câştigă concursul Eurovision organizează ediţia din anul următor.

Anul acesta, România, reprezentată de artistul wrs, a încheiat concursul pe locul 18, în timp ce Moldova, care a înscris în competiţie formaţia Zdob şi Zdub & Advahov Brothers, a reuşit să obţină un lăudabil loc 7.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!