Mesajele provocatoare ale UDMR plasate pe panourile din diverse oraşe ardelene, de genul „Salvăm Oradea de București. Taxele noastre să îmbogățească Ardealul, nu Capitala”, au stârnit reacţii vii pe internet şi în mass-media, mai mulţi comentatori şi analişti financiari demontând sloganul formaţiunii maghiare.

Cine dă, cine primeşte?

Ce spun cifrele? Contactat de Republica.ro fostul secretar de stat de la Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, a declarat că Bucureștiul este cel mai mare contributor net la bugetul de stat, mult mai are decât orice alt oraș din România. În cazul Bucureștiului, doar 15-20% din banii virați la bugetul de stat din taxe și impozite se întorc la comunitate, a estimat Biriș.

„Este vorba de câți bani dă la bugetul de stat și cât primește înapoi. De departe Bucureștiul are cea mai mică rată de întoarcere locală a impozitelor plătite de locuitori. Dar mesajul (UDMR) este unul de divizare, nu e de unire. Și să salvăm ce?”, a comentat fostul secretar de stat.

„Cu siguranță toate localitățile reședință de județ, orașele mari, de la București la Cluj, Oradea, Brașov, Iași, dau bani zonelor mai defavorizate, care primesc de la bugetul de stat mai mulți bani decât dau la buget. Categoric nu poți spune că Ardealul îmbogățește Bucureștiul, pentru că Bucureștiul este contributor net, dar dacă vrei, poți spune că Ardealul îmbogățește Teleormanul, Vasluiul, care primesc mai mult decât dau la buget”, a declarat şi Dragoș Cabat, analist economic şi unul dintre proprietarii companiei de consultanţă Financial View.

Potrivit unor date trimise în 2012 de Ministerul Finanțelor la solicitarea ziarului Gândul, statul a încasat de la toate judeţele şi Municipiul Bucureşti taxe şi impozite în valoare de peste 25,5 miliarde de euro. Către judeţe s-au întors de la bugetul de stat, sub forma cotelor defalcate din impozitul pe venit şi din taxa pe valoare adăugată, circa 6,5 miliarde de euro. 

În 15 judeţe (Vaslui, Botoşani, Teleorman, Călăraşi, Vrancea, Caraş-Severin, Suceava, Neamţ, Mehedinţi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Tulcea, Gorj, Maramureş şi Olt) sumele care s-au întors de la bugetul de stat la bugelete locale au depăşit valoarea taxelor şi impozitelor colectate la nivel judeţean.

În, schimb, în alte şase judeţe şi în Municipiul Bucureşti, sumele primite înapoi de la stat au reprezentat mai puţin de 50% din valoarea taxelor şi impozitelor colectate la nivel judeţean şi virate la bugetul central. În cazul Capitalei, procentul este cel mai mic: 11,2%.

Potrivit datelor publicate la acea vreme, în ce priveşte Bihorul, raportul dintre banii viraţi la bugetul de stat din taxele şi impozitele colectate şi banii care s-au întors de la bugetul central la bugetele locale în 2011 a fost de 65%.

Jos textul!

Între timp, Poliţia Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca a dispus, marţi, îndepărtarea afişelor de pe panourile amplasate de UDMR în municipiu cu mesajul "Salvăm Clujul de Bucureşti, taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, nu Capitala”, a anunţat Mediafax.

“La cererea Primăriei Cluj-Napoca, Poliţia Locală s-a deplasat la firma cu care noi avem un contract de colaborare şi i-a ameninţat pe cei de acolo cu o amendă de 30.000 de lei dacă nu îndepărtează afişele de pe panouri. Iar acele afişe au fost îndepărtate. Cerem explicaţii Primăriei Cluj-Napoca şi Poliţiei Locale, să ne spună în baza cărei legi a acţionat, ce articole şi ce lege au aplicat, în condiţiile în care Constituţia spune că libertatea de exprimare este inviolabilă, iar cenzura de orice fel este interzisă”, a spus preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.

Şeful Poliţiei Locale, Marcel Bonţidean, a declarat că nu cunoaşte amănunte despre îndepărtarea afişelor respective de pe panouri. "Colegii mei fac verificări periodice pe linia afişelor publicitare amplasate în Cluj-Napoca. Dacă cele două afişe au fost îndepărtate, probabil că panoul era amplasat ilegal”, a spus Bonţidean.

Liderii UDMR, întrebaţi despre panourile controversate amplastae la Cluj şi Oradea, susţin că este vorba despre un text care promovează descentralizarea. Preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a declarat că mesajul transmis este unul care pledează pentru ca majoritatea taxelor încasate din teritoriu să rămână pe plan local, nu să meargă la Bucureşti, iar preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, a negat că textul ar fi segregaţionist, precizând că se referă la descentralizarea fiscală, care va ajuta atât maghiarii, cât şi românii.