Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România şi deputatul Adrian-Miroslav Merka, preşedinte al UDSCR, anunţă organizarea, de vineri până duminică, a VI-a ediţie a manifestării internaţionale "Festivalul folcloric de tineret Valea Cerului, 2010".

"Acest festival este cel mai mare festival folcloric al minorităţii slovace din România, în cadrul căruia se prezintă tradiţiile şi cultura slovacă, reprezentată prin dans şi cântec. La el vor participa nu numai ansambluri folclorice slovace din România, dar şi internaţionale, din Slovacia, Cehia, Serbia, Ungaria. Festivalul creează un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor de naţionalitate slovacă de pretutindeni", a declarat Adrian Merka.

Programul manifestării cuprinde, sămbâtă, 15 mai, o paradă a costumelor, între orele 15.30-16, urmată, până seara la ora 20, de spectacolul festiv, iar de la ora 22 de un bal. Duminică, de la ora 10, va avea loc o slujbă religioasă, urmată de spectacolul festiv al ansamblurilor populare (între  orele 11.30-14), festivalul încheindu-se apoi printr-o festivitate de premiere.

După cum se ştie, judeţul Bihor este zona geografică în care trăieşte cea mai numeroasă populaţie de etnie slovacă din România. Localitatea Valea Cerului e centrul administrativ al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, filiala Bihor, şi se află la circa 75 kilometri de Oradea.