Pentru al doilea an consecutiv, slovacii din Bihor şi-au celebrat cultura în centrul Oradiei. În organizarea Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, Parcul 1 Decembrie a găzduit un program specific slovăcesc, la care au participat zeci de familii de slovaci din municipiu şi din judeţ. "Vrem să ne promovăm cultura, să o scoatem din anonimat", a explicat deputatul de Bihor Adrian Merka.

Astfel, înainte de prânz, slovacii s-au pus pe gătit în aer liber. Şapte echipe au pornit rapid focul la ceaun, pregătind gulaşul slovac, alte nouă echipe au pregătit găluşteşe slovace, iar tot atâtea plătintele polesneac, făcute numai din cartofi şi specifice aceleiaşi etnii.

În timp ce bucătarii stăteau cu nasul în oale, în faţa lor s-a ţinut o paradă a portului popular slovac, iar pe scena improvizată în parc s-a cântat şi s-a dansat în acelaşi stil.

În final, cei mai pricepuţi bucătari au fost premiaţi de organizatori, iar toţi cei prezenţi ori trecători prin parc au putut gusta din bunătăţuri.