Avocata Zuzana Caputova, o cunoscută militantă anti-corupţie, membru al Partidului Progresist, fără experienţă politică, a câştigat sâmbătă cel de-al doilea tur de scrutin, devenind prima femeie aleasă preşedinte în Slovacia.

Militant anti-corupţie

Caputova a fost beneficiara valului de mânie populară care a scos anul trecut populaţia în stradă după asasinarea în propria casă a jurnalistului Jan Kuciak, specializat în investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt.

Avocata, fără experienţă în politică, şi-a construit campania electorală ca o luptă între bine şi rău şi a condamnat subordonarea statului slovac de către "oameni care trag sforile din umbră", atrăgându-şi cu preponderenţă simpatia electoratului tânăr şi educat.

Potrivit agenţiei AFP, Zuzana Caputova a obţinut 58,38% din voturile exprimate în 99,84% din secţiile de votare, în vreme ce adversarul său, vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, susţinut de partidul de guvenământ a fost nevoit să se mulţumească cu 41,61% din voturi.

"Nu cedăm populismului"

Caputova, care şi-a sărbătorit reuşita în stradă alături de electoratul său, a afirmat că victoria din alegeri dovedeşte că electoratul european poate fi sensibilizat şi cu alt gen de discurs decât cel populist.

"Sunt fericită nu doar datorită rezultatului, dar mai ales pentru că a fost posibil să nu cedăm populismului. Să spunem adevărul şi să atragem atenţia fără un vocabular agresiv. S-a văzut la alegerile locale, s-a confirmat la alegerile prezidenţiale şi cred că alegerile europene vor arăta acelaşi lucru"; a declarat candidata.

Adversarul său, experimentatul politician Maros Sefcovic, şi-a recunoscut înfrângerea. "I-am telefonat doamnei Caputova ca să o felicit pentru victorie. I-am trimis un buchet de flori, pentru că prima femeie preşedinte a Slovaciei merită un buchet", a spus Sefcovic.

Zuzana Caputova, de 45 de ani, este divorţată şi are doi copii. Potrivit legislaţiei slovace, preşedintele este ales pentru o perioadă de cinci ani şi are un rol mai mult ceremonial.