În al treilea weekend din iunie, bihorenii pot face cunoştinţă cu tradiţiile slovace şi germane. La Valea Cerului, comuna Suplacu de Barcău, în zilele de 15 şi 16 iunie va avea loc a noua ediţie a "Festivalului folcloric de tineret", cel mai mare festival folcloric al minorităţii slovace din România, organizat de Uniunea Democrativă a Slovacilor şi Cehilor din Bihor. Debutul festivalului se va marca sâmbăta, de la ora 16, cu o paradă a costumelor.

Apoi, vreme de două zile, slovacii îşi vor prezenta dansurile şi cântecele tradiţionale, pe scenă urmând să urce 190 de dansatori din mai multe ansambluri din ţară sau din străinătate: Cerovina din Valea Cerului, Lipka din Budoi, Ďatelinka din Vărzari şi Sálašan din Nădlac, Škvarkare din Košicka Nová Ves (Slovacia), Zeleny javor din Krempachy (Polonia), Zvolen din Kulpin (Serbia) şi Jánošik din Janošik, (Serbia).

Şi Forumul Democrat German din Palota a pregătit un program aparte pentru 16 iunie. În localitate se va marca tradiţionala sărbătoare de Kirchweih (Hramul bisericii), care va debuta de la ora 10.30 cu o paradă a portului popular. Apoi, vor avea loc depuneri de coroane, o masă de prânz, dar şi un program cultural, cu muzică şi dansuri specifice acestei comunităţii. Sărbătoarea se va încheia cu un "discoball".