Când e vorba de şmecherii, românii sunt extrem de inventivi. Dacă e să te iei după maşinile din parcările Oradiei, după ce că avem o groază de parlamentari, cu legitimaţii „Camera Deputaţilor” scoase la imprimantă, o mare parte dintre orădenii cu mașini sunt membri „IPA” (International Police Association), afișând pe parbrize ecusoane ce se pot procura pe câţiva bănuţi de pe internet.

Ba, mai nou, au apărut şi ecusoane de judecători. Motivul inflației de însemne? Toți șoferii caută metode să evite taxele de parcare şi amenzile pentru neplata acestora. Un astfel de ecuson emis în 2019 şi cu o semnătură indescifrabilă de „Preşedinte” al Tribunalului Bihor - care informează că titularul are „Parcarea permisă” și „Accesul liber” la „Palatul de justiţie” - a fost găsit de Bihorel pe un Porsche Cayenne parcat în spatele Facultăţii de Drept din Oradea, branduit, culmea, cu numele... unei firme imobiliare.

Maşina e deţinută de patronul unui service auto din Oradea şi folosită de nora sa, administratoarea firmei de imobiliare, iar familia nu are nicio legătură cu Justiţia. De altfel, ecusonul e fake, după cum spun chiar reprezentanţii Tribunalului, susţinând că din 2016, de când Palatul de Justiţie a fost reabilitat, niciun judecător nu-şi mai poate lăsa maşina aici şi nici nu există vreun parteneriat cu Primăria pentru acces gratuit în parcările din oraș.

Cert e că poliţiştii locali sunt încântaţi să-i găsească pe şmecherii cu ecusoane, indiferent de care. Nu de alta, dar sunt o resursă sigură pentru bugetul local...
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!