Se spune că în dragoste şi război totul e posibil. În politică, însă, perversiunile întrec limite greu de imaginat.

După ce a trecut de la liberali la PDL-işti motivând că face acest fapt pentru binele comunităţii (modernizarea aeroportului pe care nu a reuşit să o ducă la bun sfârşit) şi a pierdut zdrobitor în faţa lor la alegerile pentru Consiliul Judeţean, Radu Ţîrle îşi face, acum, campania electorală folosindu-se taman de liderii contracandidaţilor!

Pliant cu dichis

În speranţa că o să rupă cât mai multe voturi de la contracandidatul principal din partea USL pe Colegiu, Cristian Bodea, PDL-istul Radu Ţîrle, candidatul Alianţei România Dreaptă pe Colegiul 2 Senat (Aleşd-Beiuş-Ştei) le împarte presupuşilor săi alegători fluturaşi în care apare susţinut chiar de liberali.

"Radu Ţîrle este un om care poate schimba lucrurile, care va gestiona puterea în interesul bihorenilor", apare Ilie Bolojan cu un citat din aprilie 2008. "Pentru Radu Ţîrle administraţia este un lucru sfânt", zicea, tot atunci, şi Cornel Popa.

24 pliant.jpgAşa cum e trecut pe pliant (foto), citatele au fost publicate fix înainte de campania pentru alegerile locale de acum 4 ani, pe când Ţîrle candida - şi a şi câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean - ca PNL-ist. Fluturaşul enumeră, între funcţiile politice şi diplomatice ale lui Ţîrle, şi calităţile care-l recomandă senator, între care aceea că este licenţiat în teologie şi că are masterat şi doctorat în psihologie. Gestul său a stârnit, însă, dezgust în mediul politic local.

"De rahat"

În vreme ce principalul contracandidat al lui Ţîrle pe colegiu, liberalul Cristian Bodea i-a reproşat - pe Facebook - PDL-istului că gestul său e "de rahat" şi că "îşi bate joc de oameni", ceea ce nu se face, cu atât mai mult cu cât se dă bisericos, primarul Ilie Bolojan, a catalogat, sec, gestul fostului său coleg de partid ca fiind "incorect".

Refuzând să intre în detalii, Bolojan a spus că afirmaţiile le-a făcut într-un cu totul alt context, în 2008, şi acum Ţîrle nu avea dreptul să le folosească, din moment ce, ca fost preşedinte al Consiliului Judeţean, nu a demonstrat că are calităţile enumerate. "Dacă am făcut asemenea declaraţii, acestea au fost date înainte ca domnul Ţîrle să-şi dea testul în administraţia publică. Din păcate, dânsul a căzut acest test. Azi, acele declaraţii nu mai au nicio valoare", a spus Bolojan.

Tunul pe Bolojan

Poziţia primarului i-a deranjat pe liderii ARD, care au reacţionat. Într-un comunicat transmis duminică seară, Biroul de presă al ARD reproduce citatele de pe pliantul lui Ţîrle, dar, în loc să explice de ce au ales să se folosească de liberali, se leagă strict de declaraţiile lui Bolojan, insinuând că nu se poate pune preţ pe ele, fără să scoată un cuvânt despre acuzele de fond.

"După cum se ştie, azi, primarul liberal al Oradiei "garantează" din nou pentru candidaţi precum Ioan Cupşa, Florica Cherecheş, Sonia Drăghici, Valeriu Boeriu sau Florian Bodog alături de care surâde angelic de pe toate panourile publicitare şi în toate ziarele locale", arată documentul. "Trebuie, desigur, să înţelegem de aici că toţi aceşti candidaţi "vor gestiona puterea în interesul bihorenilor", pentru că "aşa ne garantează" colegul de alianţă al domnilor Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Pentru că este membru USL, Ilie Bolojan îşi arogă dreptul să stea alături de colegii săi de alianţă şi să ceară electoratului "un vot pentru Oradea"", mai menţionează comunicatul citat.

PDL-iştii spun că Bolojan "aruncă vorbe goale, mai ales când pretinde despre sine că nu i-a minţit niciodată" pe orădeni. "Electoratul are acum dreptul să se întrebe: dacă în 2012, declaraţiile din 2008 ale colegilor domnului Gigi Becali "nu mai au nici o valoare" (aşa cum îi asigură însuşi primarul Oradiei) este posibil ca garanţiile de azi ale lui Ilie Bolojan să devină doar vorbe în vânt, peste un an ori peste patru", încheie reprezentanţii ARD.