În medie, SMURD Bihor a avut 34 de intervenţii pe zi, în primele 10 luni ale acestui an, după cum arată informațiile prezentate de inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, într-o conferinţă de presă ce a avut loc vineri cu ocazia împlinirii a 31 de ani a SMURD Bihor. 

Datele făcute publice de către generalul Sorin Caba, inspectorul şef al ISU Bihor, şi căpitanul Călin Tomşe, şeful Centrului de Formare și regătire în Descarcerare și Asistenţă Medicală de Urgenţă, de la Sântion, arată că din 1 ianuarie până în 1 octombrie 2024, echipajele SMURD Bihor au intervenit în 9.234 de cazuri, oferind ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă pentru 9.156 de persoane, dintre care 8.031 de adulţi şi 1.125 copii. 

Dintre toate misiunile, cele mai multe au fost pentru acordarea primului ajutor medical de urgenţă, 5.022 de cazuri, iar 367 de situaţii au vizat asistenţa persoanelor.

Echipajele SMURD au intervenit, de asemenea, la 1.110 accidente rutiere, iar în 42 dintre ele a fost necesară descarcerarea victimelor din autovehiculele avariate. 

ISU Bihor, Caba, Tomșe
căpitanul Călin Tomşe (stânga) și generalul Sorin Caba (dreapta)

Subunităţile cu cele mai multe intervenţii sunt Detaşamentul 2 de Pompieri Oradea, 1.912 cazuri, şi Detaşamentul 1 de Pompieri Oradea, care include echipajul de terapie intensivă mobilă, cu 1.652 de cazuri. 

Informaţiile au fost prezentate în contextul în care pe 12 octombrie se împlinesc 31 de ani de activitate a SMURD Bihor. Înfiinţat în 1993, serviciul de urgenţă a fost al doilea de acest tip din România, după cel de la Târgu Mureş, iar atunci avea în dotare o ambulanţă donată şi un echipaj pregătit pentru intervenţii de urgenţă.

De atunci, serviciul s-a dezvoltat continuu, iar în prezent SMURD Bihor operează cu 11 echipaje: unul de terapie intensivă mobilă şi 10 echipaje de prim ajutor calificat, amplasate în subunităţile din judeţ​.

Intervenție ISU Smurd
(arhiva ISU Bihor)

De asemenea, SMURD dispune de peste 30 de mijloace de intervenţie moderne, inclusiv ambulanţe de terapie intensivă mobilă, ambulanţe pentru transportul pacienţilor critici, autospeciale pentru victime multiple şi motociclete pentru intervenţii rapide. 

Pe lângă misiunile operative, SMURD Bihor contribuie la educarea şi pregătirea oamenilor. În primele nouă luni ale anului, peste 1.300 de persoane au fost instruite în cadrul cursurilor de prim ajutor organizate la Centrul de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Sântion.

Tot cu ocazia aniversării, SMURD Bihor organizează pe 9 noiembrie concursul Go4Life, care va avea loc în Cetatea Oradea. La competiţie vor participa 36 de echipe de elevi din judeţ, care se vor întrece în diverse probe de prim ajutor​. 


(arhiva ISU Bihor)

Activităţi preventive

Pe de altă parte, în această perioadă, ISU Bihor desfăşoară o serie de activităţi educative pentru a marca Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Pompierii bihoreni au organizat peste 60 de acţiuni de informare şi pregătire a populaţiei, în special în şcoli, dar şi în locuri publice din judeţ. Până acum, 4.662 de persoane, majoritatea elevi, au fost instruite cu privire la măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă​. 

Campania va continua pe tot parcursul lunii, iar pe 17 şi 24 octombrie vor avea loc Zilele Porţilor Deschise la Staţiile de Pompieri Valea lui Mihai şi Săcueni. În cadrul acestor evenimente, preşcolarii şi elevii vor avea ocazia să participe la ateliere de prim ajutor şi demonstraţii legate de intervenţii în situaţii de urgenţă​.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!