Serviciile bihorene de urgenţă vor funcţiona mai operativ de-acum înainte. Asta au garantat, luni, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, bihoreanul Ioan Baş, prefectul Bihorului Claudiu Pop, şeful SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, şi şefa Ambulanţei Bihor, dr. Daniela Petrişor.

Iar asta pentru că, începând de luni, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana funcţionează Dispeceratul Integrat SMURD-Ambulanţă. În cadrul dispeceratului lucrează pompieri şi medici şi asistenţi din cadrul SMURD şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Astfel, orice apel de urgenţă la 112 va fi preluat de personal specializat.

De pildă, în cazul urgenţelor medicale ce presupun intervenţia echipajelor SMURD şi Ambulanţă, apelurile sunt preluate de asistenţi medicali, iar activitatea e coordonată de un medic. Aceştia alertează direct echipajele de prim-ajutor, fără a se mai transfera apelul la subdispecerate.

"În loc să fie o comunicare între sedii, avem pe toată lumea la un loc, ceea ce înseamnă o utilizare mai bună a resurselor", a declarat Raed Arafat, precizând că Bihorul este al 25-lea judeţ care are un astfel de dispecerat integrat.

"Principiul de bază e că întotdeauna când cineva are o suferinţă, trebuie să ajungă nu doar cel mai rapid echipaj, ci şi cel mai potrivit. Trebuiau integrate resursele celor două părţi, SMURD şi Ambulanţă", a precizat şi dr. Hadrian Borcea.

În 2012, potrivit maiorului Sorin Caba, inspectorul şef al ISU Crişana, în Bihor au fost peste 14.600 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112, din care 12.000 au fost de natură medicală.