România are o medie de 210 zile însorite într-un an, ceea ce face din ţara noastră una cu potenţial pentru instalaţiile energetice solare. În plus, Uniunea Europeană recomandă creşterea cantităţii de energie electrică produsă din energie regenerabilă, tocmai pentru că e inepuizabilă şi nevătămătoare pentru mediul înconjurător. Asta în condiţiile în care petrolul se scumpeşte continuu, pădurile sunt pe terminate, iar cărbunele poluează intens.

Costurile ridicate ale sistemelor solare le fac însă rare. În Bihor, proiecte de centrale fotovoltaice ale primăriilor s-au oprit înainte de a începe, tocmai pentru că nu s-au găsit bani. Primăria Oşorhei are, totuşi, o reuşită în această privinţă. În asociere cu un privat, în comună se va face un parc solar care va vinde curent reţelei naţionale de electricitate, acoperind, astfel, o parte din consumul local. Totul curat, fără a folosi resurse epuizabile şi poluante...

11 Ioan Gligor.jpgPrimăria cu terenul, privatul cu banii

Ideea afacerii a avut-o inginerul orădean Dan Romocea, care s-a asociat cu Primăria. "Noi venim cu terenul, iar dânsul cu investiţia", spune viceprimarul din Oşorhei, Ioan Gligor (foto).

Terenul e la marginea comunei, la 600 de metri distanţă de şoseaua E 60. Aici, vor fi puse în jur de o sută de panouri fotovoltaice, fiecare cu o putere de 230 W, şi toate orientate spre sud, pentru o mai mare eficienţă. Asta înseamnă că într-o lună de vară un singur panou va produce aproximativ 30 de kWh. În condiţiile în care o familie consumă într-o lună circa 90 de kWh, parcul solar va acoperi consumul mediu pentru 40 de familii.

Ca mecanism, panourile fotovoltaice funcţionează prin captarea energiei soarelui şi transformarea în curent electric cu tensiune de 30 de volţi, care apoi, cu ajutorul unor invertoare, ajunge la 380 de volţi.

În reţea

Toate panourile vor duce energia într-o centrală, de unde curentul va pleca mai departe în reţeaua naţională de electricitate. Asta pentru că Legea 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile prevede că producătorii de energie "verde" trebuie să se racordeze la reţeaua naţională, urmând să fie plătiţi pentru fiecare megawatt produs. Legea e astfel gândită atât pentru a se asigura că reţeaua naţională nu are concurent, cât şi pentru a stimula producătorii ecologici, asigurându-i că vor avea unde să-şi vândă curentul.

Centrala din Oşorhei va avea o capacitate de 3 megawaţi, iar sistemul va fi supravegheat video printr-o reţea de internet securizată. Astfel, proprietarii vor putea controla online ce se întâmplă acolo, oriunde s-ar afla. Investiţia a primit deja avizul de mediu, urmând ca în baza acestuia şi a altor acte, să elibereze şi Primăria autorizaţia de construcţie.

Mai multe iniţiative, niciun rezultat

Parcul din Oşorhei este primul sistem de acest gen care se concretizează în Bihor. Mai multe primării din judeţ au făcut proiecte similare, dar niciunul n-a avut finalitate.

Edilii s-au bazat pe finanţări de la Bucureşti, printr-un program al Ministerului Economiei, care promitea că va aloca fonduri tuturor primăriilor pentru sisteme energetice din surse regenerabile. Numai că la Minister a ajuns o avalanşă de proiecte din ţară, în timp ce bani erau doar pentru o parte din ele. Ca urmare, din totalul de 420 de proiecte depuse, s-au finanţat doar 14, iar nici unul din cele şapte depuse în Bihor nu a ajuns pe lista câştigătorilor.

Pentru investiţia solară, întreprinzătorul orădean va plăti circa 7 milioane de euro. Suma va fi amortizată pe termen lung prin vânzarea curentului, o marfă aflată totdeauna la mare căutare şi care nu se "strică" niciodată. Totodată, o parte din încasări va merge la Primăria Oşorhei, pentru că a pus terenul la bătaie. Evident, banii investiţi nu vor fi recuperaţi rapid, însă e cert că parcul va face profit. Pentru că, atâta timp cât soarele răsare dimineaţa, centrala va avea materie primă pe care să o valorifice.


VÂNARE DE VÂNT
Parcul eolian, încă în lucru

11 constantin jurca.jpgÎn 2010, Compania Eoliană SA, condusă de fostul viceprimar de Oradea, Constantin Jurcă (foto), anunţa o investiţie complet nouă pentru Bihor: construcţia unui parc eolian în munţii Plopişului, în zona dintre Auşeu şi Borod. Ineditul era dat mai cu seamă de faptul că judeţul nu are un potenţial eolian atât de mare precum alte zone ale ţării, însă Jurcă spunea că firma sa a ales Bihorul cu prioritate din patriotism local, urmând să extindă modelul şi în alte zone, mai propice.

Cu toate acestea, parcul eolian din Bihor încă nu există. Asta nu înseamnă, însă, că proiectul, în valoare de 90 milioane de euro, a fost abandonat. "Suntem în negocieri cu constructorii şi cu furnizorii de echipamente. E nevoie de circa nouă luni pentru a obţine echipamentele, aşa că am planificat începutul lucrărilor în 2012", explică Jurcă.

După estimările sale, de la deschiderea lucrărilor va mai fi nevoie de circa 15-18 luni până când parcul să devină funcţional. Apoi, 35 de turbine eoliene întinse pe mai mulţi kilometri pătraţi vor capta puterea vântului şi o vor transforma în electricitate. Compania Eoliană SA, înfiinţată în anul 2007, este parte a concernului italian Alerion, unul dintre liderii în producţia de energie regenerabilă din peninsulă.