Poliția Română a anunțat vineri dimineață că face mai multe percheziții, inclusiv într-un dosar cu suspiciuni șocante.

Medici din Brașov și Iași sunt bănuiți că au făcut operații de preluare a unor dispozitive medicale din trupurile unor persoane decedate, dispozitive pe care ulterior le-au montat, pretinzând că sunt noi, altor pacienți, scrie G4media.ro.

Sursa citată menționează că este vorba de doctori de la Spitalul Militar Regina Maria din Brașov și de la Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași.

„Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de dare de mită, luare de mită și falsuri, săvârșite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum și indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora”, a transmis Poliția Română.

Potrivit comunicatului, cauza este complexă și se fac cercetări pentru infracțiunile de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată și continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.

În total, sunt în desfășurare 24 de percheziții în Brașov, Iași, Neamț, la sediile unor firme, la domiciliile unor persoane fizice, la sediul unei primării comunale, în cinci spitale și la un ONG.

Poliția mai arată că „au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcțiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată”.

Nouă persoane vor fi duse cu mandat la sediul IPJ Iași, unde vor fi citați și mai mulți martori.

În urma anunțului Poliției, Ministerul Sănătății a transmis o precizare publică, dar fără să ofere amănunte legate de caz: „Ministerul Sănătății a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competențelor sale legale. Fiind o anchetă penală în curs de desfășurare, nu putem oferi alte informații sau detalii suplimentare. Ministerul Sănătății desfășoară permanent activități de prevenire și de combatere a actelor de corupție care pot pune în pericol funcționarea sistemului sanitar și siguranța pacienților”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!