Consilierii locali din Oradea au aprobat, miercuri, în unanimitate, sancţionarea cu amendă de 2.500 de lei a persoanelor care nu-şi respectă obligaţiile privind înmormântarea rudelor, dat fiind că, în ultimele luni, trei trupuri neînsufleţite au fost "uitate" la morgă.

Concret, în hotărârea privind cazurile speciale în care înhumarea cadavrelor este suportată de Primărie a fost introdusă o prevedere potrivit căreia "neîndeplinirea obligaţiilor cu privire la înmormântare de către persoanele stabilite la articolul 17 din Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de 2.500 lei". Amenda va fi aplicată de către o persoană împuternicită prin dispoziţie de primar.

Persoanele care au obligativitatea organizării înmormântării sunt: persoana care s-a angajat prin contract că se va îngriji de înmormântare, persoana stabilită prin testamentul defunctului, iar, în lipsa testamentului, soţul/soţia persoanei decedate, care a trăit în aceeaşi locuinţă cu persoana decedată în ultima parte a vieţii, respectiv altă rudă a decedatului, până la gradul al IV-lea inclusiv.

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a transmis, tot miercuri, un comunicat pe această temă în care precizează că mai multe trupuri neînsufleţite au fost "uitate" la morga spitalelor din oraş. "În ultima perioadă, pe raza municipiului Oradea au fost 3 trupuri neînmormântate de către aparţinătorii identificaţi, din diferite motive, fie situaţia financiară precară, fie motive familiale: copiii majori refuzând înmormântarea părintelui pe motiv că acesta i-a părăsit în copilărie, pe tot parcursul vieţii neinteresându-se de soarta lor", se arată în informare.

Municipalitatea asigură înhumarea persoanelor fără aparţinători, cadavrelor cu identitate necunoscută, celor care mor în Penitenciarul Oradea şi nu au aparţinători sau aparţinătorii refuză să se ocupe de înmormântare şi a persoanelor decedate care au avut calitatea de pensionar în sistemul public (un angajat al DASO va ridica în numerar ajutorul de deces de la Casa Judeţeană de Pensii şi îl depune în contul instituţiei).

De asemenea, municipalitatea asigură înhumarea decedaţilor pentru care nu există vreo persoană obligată prin lege să dispună în legătură cu înmormântarea, nu se ştie nu trăieşte acea persoană sau nu îşi îndeplineşte obligaţia. În cazul din urmă, însă, acea persoană va putea fi, de acum, amendată.