După ce toate spațiile verzi din oraș au fost măsurate, Oradea are un nou cadastru verde. Primăria a supus consultării publice documentele care inventariază toate parcurile, scuarurile și zonele verzi, dar și arborii orașului.

Înnoit după un deceniu, registrul arată că în Oradea a crescut suprafața de spațiu verde cu aproape 100 de hectare, dar, în același timp, a dispărut un număr uriaș de arbori.

Consultare greoaie

Primul registru al spațiilor verzi din Oradea a fost finalizat în 2011, iar Primăria trebuia să-l actualizeze anual. N-a făcut-o, dar în 2020 a contractat firma ETerra pentru un nou inventar al zonelor verzi din oraș, care acum a fost finalizat.

Joia trecută, Primăria a publicat pe site-ul propriu hărțile spațiilor verzi și documentele explicative, așa cum au fost realizate de specialiști, pentru o consultare publică. Concret, orădenii pot vedea ce zone verzi au fost inventariate și, dacă au amendamente, le pot transmite municipalității până la data de 14 martie, la adresele de e-mail directia.tehnica@oradea.ro sau primarie@oradea.ro. „Ne dorim o consultare publică, înainte ca registrul să fie supus votului în Consiliul Local”, spune Adina Popa (foto), director adjunct al Direcției Tehnice.

Orădenii interesați de proiect trebuie să știe că verificarea registrului nu este facilă, mai ales că informațiile au fost publicate ca documente, nu ca o hartă digitală. Potrivit lui Popa, specialiștii Primăriei și ai firmei contractate încă lucrează la un site al registrului verde, unde orădenii să poată vedea, în viitorul apropiat, reprezentarea spațiilor verzi mult mai ușor.

27 mp pe orădean

Inventarul domeniului public arată că Oradea are în prezent 603 hectare de spații verzi, care înglobează parcuri, scuaruri, grădini publice, aliniamente verzi, zone de protecție în jurul râurilor și lacurilor și baze de agrement și sportive. Asta înseamnă că verdele orașului a sporit cu 93 de hectare în ultimul deceniu, dat fiind că la cadastrul verde din 2011 erau 510 hectare. Noile date arată că, în medie, unui orădean îi revin 27 mp de spații verzi, cu un metru pătrat mai mult.

Din total, 179 ha de zone verzi (30%) reprezintă aliniamentele de drumuri (inclusiv parcelele între șosele și casele din oraș), 81 ha (13%) sunt zonele verzi din jurul instituțiilor (cu tot cu spațiile de joacă ale școlilor și grădinițelor), iar 96 ha (16%) reprezintă spațiile verzi din jurul blocurilor. Parcurile și grădinile reprezintă doar 8% din suprafața totală (48 hectare), iar scuarurile (conform legii, spații verzi mai mici de un hectar) ocupă 13 ha (2%).

Registrul verde mai arată că Oradea are 43 de hectare de terenuri degradate și încă 104 ha de terenuri libere, dar cu potențial pentru reconversie. Altfel spus, suprafața verde a orașului are de unde crește.


Repartiția spațiilor verzi din Oradea (sursa: Registrul verde)

Copaci pe minus

Inventarul a însemnat și un recensământ al arborilor, atât pe domeniul public, cât și pe cel privat. Potrivit documentelor, Oradea are 3 copaci protejați (cei 3 sequoia din curtea Școlii Dacia), 87.366 de arbori și 9.850 de arbuști. În total, 97.219 arbori și arbuști, semnificativ mai puțini decât erau în urmă cu 10 ani, când registrul indica 124.094.

Unde au dispărut aproape 30.000 de copaci? O parte s-au uscat, dar mulți au fost tăiați chiar de Primărie, pentru că stăteau în calea șantierelor sau a proiectelor din oraș, de altfel o acuză frecventă a ecologiștilor în ultimul deceniu.

În plus, ani la rând, Primăria și-a încălcat propriul regulament care prevedea că pentru fiecare arbore tăiat trebuie plantați alți 3. Astfel, pare lesne de înțeles de ce numărul copacilor a scăzut atât de mult, în loc să fi sporit, cum era firesc pentru un oraș preocupat de problema poluării și a emisiilor de dioxid de carbon. Căci, așa cum știe orice copil de școală primară, nimic nu curăță atmosfera așa cum o face un copac matur și sănătos...


NU DISTRUGEȚI!
Scuaruri transformate în parcări

Pe lângă a fi un simplu inventar, registrul local al spațiilor verzi oferă și o protecție pentru aceste zone, pentru că, odată definite, destinația lor nu poate fi schimbată. De altfel, săptămâna trecută, Primăria a transmis și un avertisment către toți orădenii, cerându-le să nu mai transforme spațiile verzi din jurul imobilelor în locuri de parcare, cum se întâmplă tot mai des.

În perioada următoare, angajații Primăriei vor inventaria aceste lucrări neautorizate, iar vinovații riscă amenzi între 1.000 și 2.500 lei și obligația de a readuce terenul la forma inițială.


Vocea străzii

Ce credeți că ar trebui îmbunătățit în spațiile verzi din Oradea?

Avem nevoie de cât mai mulți copaci înalți! E plin orașul de copaci plantați în ultimii trei ani, care s-au uscat.

Kovacs Levente

Dacă ar avea cu 20% mai mult spațiu verde, raportat la suprafața orașului, Oradea ar fi unul dintre cele mai verzi din România.

Johnny Kross

În parcuri ar fi frumos să avem rondouri cu flori, care să înflorească de primăvara până toamna târziu și să fie întreținute.

Sandu Moș

Din păcate, se împuținează numărul copacilor dintre blocuri, pentru parcări. Parcurile sunt frumoase, dar neîngrijite.

Călin Marti

E bine că în ultima perioadă s-au făcut multe spații verzi în oraș, dar trebuie să fie mai bine îngrijite și mai curate.

Ioan Bodnar

Parcurile trebuie să fie mai curate, cu mobilier nou, cu copaci toaletați și, în cele care permit, cu piste de alergare.

Nicolae Dumitru

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!