Senatorul Ioan Mang a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, o declaraţie politică pe care urmează s-o facă în Parlament, şi în care cere demisia de onoare a ministrului Educaţiei, acuzându-l că vrea să transforme eşecul elevilor de la Bacalaureat în victoria sa politică.

Membru în Comisia de învăţământ din Senat, Ioan Mang susţine că Funeriu ar fi avut dreptul să prezinte rezultatele de la bac drept o reuşită dacă ar fi fost ministru doar de o lună şi jumătate, însă - conducând Învăţământul de aproape doi ani - nu poate fi absolvit de responsabilitate. "Este ministru de un an şi jumătate, iar noi i-am tot spus că un astfel de examen se pregăteşte minuţios şi din timp. Anul trecut, pe când tot el era ministru, de ce au fost alte rezultate dacă asta este, aşa cum spune acum, valoarea reală a elevilor?", s-a întrebat retoric Ioan Mang.

Senatorul a mai declarat că Bacul a fost prost organizat. "Faptul că probele de competenţă au fost date în aceeaşi perioadă cu cele teoretice i-a făcut pe elevi să creadă că examenul va fi uşor. Şcolarii nu au avut timp să se pregătească pentru examenul scris din cauza probelor de competenţă", a spus Mang.

Ca atare, PSD-istul solicită demisia lui Funeriu: "Pentru rezultatele din acest an, desigur, vinovată nu poate fi considerată o singură persoană. Cred însă că în cazul ministrului Funeriu responsabilitatea îi revine în totalitate şi, pe cale de consecinţă, ar trebui să-şi dea demisia de onoare".

Roman şi Drăghici, pe acelaşi ton

Prezenţi şi ei la conferinţa de presă a PSD Bihor, ceilalţi doi parlamentari ai organizaţiei, deputaţii Sonia Drăghici şi Ioan Roman, s-au declarat la fel de nemulţumiţi în legătură cu acest subiect.

"Tinerii noştrii au primit o lovitură puternică, care îi va face să aibă şi alte eşecuri în viitor. Nu toţi sunt dornici să facă o facultate dar, pentru că nu există o diversificare profesională încă din timpul studiilor, (n.r. - Bacul din acest an) îi va face să fie nişte rataţi. Situaţia actuală este o gaură neagră a învăţământului românesc", a spus doctoriţa Drăghici.

Ioan Roman a susţinut, mai mult, că subiectele pentru Bac au fost elaborate în aşa fel încât să confirme afirmaţiile făcute anterior de preşedintele Traian Băsescu, astfel că ministrul aştepta rezultate proaste care să valideze respectivele afirmaţii. "Eu cred că subiectele au fost prea complexe şi că au fost special făcute aşa pentru a confirma declaraţiile cum că şcoala românească scoate tâmpiţi", a spus deputatul Roman.