De o săptămână, Primăria a dat liber la trafic prin centrul Oradiei, deschizând circulaţiei rutiere strada Independenţei şi podul Sfântul Ladislau. Au venit "la pachet" şi noi reguli de circulaţie, care însă îi cam încurcă şi pe şoferi, şi pe pietoni!

În zona centrală nu există niciun semafor, iar "zebrele" desenate pe şosea sunt şi ele rare. Astfel, pietonii traversează hai-hui, spre exasperarea şoferilor, care mai trebuie să fie atenţi şi la noile reguli de prioritate ori de sens unic. Edilii spun, însă, că aceste încurcături din trafic nu sunt deloc întâmplătoare. Ba chiar fac parte dintr-un plan...

Schimbări de direcţie

Circulaţia rutieră pe strada Independenţei şi pe podul Sfântul Ladislau a fost deschisă lunea trecută. În mare, noile reguli sunt cele de dinaintea lucrărilor de reamenajare a Pieţei Unirii şi de reabilitare a podului. Pe pod se circulă în ambele sensuri (numai că spre Teatru se poate merge exclusiv venind dinspre parcul 1 Deecembrie, nu şi dinspre Avram Iancu, cum era înainte de reabilitarea Pieţei Unirii), strada Independenţei şi-a păstrat sensul unic spre Primărie, la fel cum străzile Iuliu Maniu şi Traian Moşoiu au acum doar o direcţie de mers, spre Parcul 1 Decembrie.

Schimbări de sens s-au făcut pe strada Mihai Viteazul: şoferii care vin dinspre Facultatea de Medicină nu mai au voie să facă stânga pe lângă fostul magazin Făt Frumos. Pe această stradă circulă doar maşinile care trec prin faţa sinagogii ortodoxe şi merg înainte ori cele care vin dinspre Traian Moşoiu şi virează la stânga. De altfel, aceasta este acum unica rută prin care cei care vin din zona Universităţii pot ajunge în faţa Primăriei sau pe podul Ladislau.

O schimbare de direcţie s-a făcut şi în Piaţa Rahovei: maşinile pot veni doar dinspre Sulyok Istvan spre strada Primăriei, pe lângă restaurantul Queens, nu invers, cum circulau până acum.

Atenţie la prioritate!

Cele mai multe modificări vizează priorităţile din trafic. Pe strada Independenţei, care după montarea uriaşilor stâlpi negri dintre liniile de tramvai a rămas cu o singură bandă rutieră, şoferii pierd prioritatea când ajung la intersecţia cu Podul Ladislau. După ce trec de aceasta au de ales: fie se încadrează pe partea dreaptă şi merg înainte, spre Bancpost, fie pe una din cele două benzi ce virează prin faţa Primăriei, unde se intersectează cu şoferii care vin dinspre Tudor Vladimirescu. Aici, aceştia au un indicator de "cedează trecerea", astfel că prioritate au şoferii care vin dinspre pod, respectiv Independenţei.

În continuarea parcursului prin Piaţa Unirii, şoferii mai pot vira dreapta, pe strada Primăriei, sau o pot lua înainte, pentru a ieşi din piaţă la intersecţia Iuliu Maniu - Avram Iancu - Traian Moşoiu. În viitor, vor mai putea vira dreapta şi pe strada Episcop Mihai Pavel, deocamdată în lucru.

Nici la intersecţia cu Podul Ladislau, nici la ieşirea din Piaţa Unirii nu există vreun semafor funcţional, astfel că, la orele cu trafic mai intens, şoferii care trebuie să cedeze trecerea pot sta mult şi bine până să înainteze. Iar când nu mai au maşini cărora să le dea prioritate, prin faţă le pot apărea pietoni, care la rândul lor nu au niciun semafor.

Mai mult, şi trecerile de pietoni marcate sunt rare. Pe dalele din Piaţa Unirii nu a fost desenată nicio "zebră", ci au fost doar montate indicatoare. Numai că pietonii nu ţin cont de ele, ci trec pe unde poftesc, făcând slalom printre maşini...

Mai bine pe jos...

Şi mai exasperant pentru şoferi e faptul că un loc de parcare în centru a devenit raritate. Cum parcarea de pe strada Independenţei este încă în lucru, iar pe porţiunea cuprinsă între Podul Ladislau şi Primărie zonele de oprire au fost desfiinţate, şoferii găsesc cu greu un loc de parcare în zonă. Iar "fenomenul" e în extindere! Săptămâna trecută, mai multe locuri de parcare din faţa fostei Policlinici Mari şi a Şcolii Oltea Doamna au fost şterse, pentru a le oferi pietonilor trotuare mai generoase.

Mircea Mălan, viceprimar OradeaViceprimarul Mircea Mălan (foto) susţine că încurcăturile nu sunt întâmplătoare. "Într-adevăr, este o problemă cu lipsa locurilor de parcare, dar care se va rezolva odată ce lucrările pe Independenţei vor fi finalizate. Însă dorinţa noastră este tocmai aceasta: să descurajăm traficul în centru". Altfel spus, şoferii sunt intenţionat încurcaţi, ca să prefere să meargă pe alte rute sau pe jos.

În schimb, edilii recunosc deja că ar putea repune în funcţiune câteva semafoare în Piaţa Unirii. Vor lua însă o decizie abia la toamnă, după ce orădenii se vor întoarce din concedii, iar elevii vor începe şcoala. Reveniri care sigur se vor simţi - şi nu plăcut - în trafic...


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveţi despre noile reguli de trafic din centrul Oradiei? Ce schimbări credeţi că ar trebui făcute?

Eu cred că sunt necesare semafoare la trecerile pentru pietoni, iar dacă nu, măcar nişte „bumpere” (n.r. denivelări în asfalt) în faţa acestor treceri.

Naty Orszag

Ar trebui atenţie pe malul drept al Crişului, între podurile Intelectualilor şi cel din centru. Este imposibilă circulaţia pietonilor sau plimbarea cu cărucioare.

Katalin Boros

O decizie ineptă pe strada Mihai Viteazul. Trebuia lăsată cu sensul de mers spre Traian Moşoiu sau chiar cu dublu sens, că nu încurca deloc.

Marian Vîrf

În faţa Primăriei şi la ieşire din Piaţa Unirii pe Traian Moşoiu se gâtuie traficul, ar trebui găsită o soluţie. În rest, mi se pare că este în regulă.

Alex Bere

Eu cred că vechile semafoare ar fi bune în tot centrul oraşului. Eventual ar putea fi programate cu un timp mai scurt de aşteptare.

Ioana Prodan

Circulaţie în ambele sensuri pe Mihai Viteazul şi semafor la intersecţia cu Independenţei. Altfel şoferii nu apucă să facă stânga niciodată.

Valeriu Domuţa