Veşti bune pentru şoferii disciplinaţi în trafic: dacă nu produc accidente, vor primi un bonus de 50% la poliţele de asigurare obligatorie. Măsura a fost decisă luni în Parlament, după ce bonusul iniţial era de doar 32%.

Aşadar, şoferii mai vigilenţi vor plăti poliţa de asigurare auto obligatorie la jumătatea din valoare. "În ceea ce priveşte acest bonus malus, am convenit ca cel care are un comportament adecvat în trafic trebuie să primească un discount semnificativ", a explicat vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu, citat de rfi.ro.

Pe de altă parte, şoferii care produc accidente vor plăti în continuare o asigurare mai mare decât cei din prima categorie, dar nu dublu, aşa cum se propusese iniţial. "În ceea ce priveşte categoria persoanelor care au un comportament inadecvat în trafic, ele vor fi plăti următoarea poliţă RCA crescută cu până la 180%. Iniţial, creşterea era de 200%, dar valoarea a scăzut în urma dezbaterilor cu asociaţii de protecţia a consumatorului, transportatori şi service-uri, a precizat liderul ASF.

Totodată, autorităţile vor să se asigure că preţurile nu vor exploda. Clienţii cu risc ridicat de a produce accidente vor fi orientaţi către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din Români (BAAR) în cazul în care primesc 3 oferte prea mari, peste tariful de referinţă plus factorul n.

"Atunci BAAR, într-un termen prestabilit de normă, va oferta aceşti clienţi şi îi va repartiza către asigurători în funcţie de cota de piaţă pe care o au aceştia la o dată de referinţă. Se protejează inclusiv clienţii cu risc ridicat. Nu putem lăsa preţurile să crească în mod necontrolat. Clienţii cu risc ridicat vor fi cei care au făcut cele mai multe accidente, frecvenţa daunei este foarte ridicată, care în mod evident nu respectă regulile în trafic. Un proiect al nostru pe termen mediu şi lung este de a interconecta bazele de date ale pieţei asigurărilor cu cea a poliţiei şi a merge pe individualizarea riscului", a mai arătat oficialul ASF.