Benzina și motorina sunt tot mai scumpe în Ungaria, după ce plafonările instituite de Guvernul Orban au fost înlăturate. Șoferii din țara vecină au ajuns să vină peste graniță să facă plinul.

După cum se știe, Ungaria a plafonat prețul combustibilului în 2022, având, atunci, unul dintre cele mai scăzute niveluri din Uniunea Europeană.

„După renunțarea la această măsură, prețurile au crescut constant, iar ultima mărire a accizelor ar putea declanșa un adevărat turism economic în zona de graniță cu România”, scrie Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, în prezent, 1 litru din cel mai ieftin sortiment de benzină în Ungaria costă 562 de forinți, ceea ce în bani românești ar însemna 7,3 lei.

„Spre exemplu, la o benzinărie din Oradea același sortiment de benzină costă 6,6 lei, ceea ce înseamnă un preț mai redus cu aproape 70 de bani. La un plin de 60 de l, pentru un șofer maghiar ar însemna o economie de aproape 42 de lei”, explică sursa citată.

Digi24 mai notează că în prezent, în Ungaria prețul motorinei și al benzinei se apropie de cel al combustibilului din Austria, o țară cu un nivel al salariului mediu de trei ori mai mare decât cel din Ungaria.

Nu doar combustibilul s-a scumpit considerabil în țara vecină.

Maghiarii s-au obișnuit să vină peste graniță și pentru prețul mai scăzut al mâncării, având în vedere nivelul ridicat al TVA-ului din țara lor. În unele cazuri diferența este și de 30%. 

Fenomentul nu este unul nou. Așa cum BIHOREANUL a mai scris, încă din vară, din cauza scumpirilor și limitărilor la alimente, maghiarii se organizau în grupuri pe Facebook ca să vină în România la cumpărături.

În Ungaria, mâncarea a devenit atât de scumpă, încât mulți cetățeni consideră că e mai economic să vină cu mașina în România pentru a face cumpărăturile importante. Fenomenul devine din ce în ce mai răspândit, chiar dacă și în România prețurile au crescut semnificativ, iar cetățenii au ajuns să se organizeze pe Facebook pentru a se ajuta între ei, scria în vară transtelex.ro.

De altfel, fenomenul s-a conturat încă de finalul anului 2022. Detalii, în articolul „Sărăcie fără granițe: În ciuda plafonărilor, nici ungurii n-o duc mai bine: prețurile alimentelor au ajuns ca la noi, iar carburanții - mai scumpi (FOTO)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!