Şoferii români pun la cale un protest împotriva scumpirii benzinei şi a motorinei la preţul de peste 5 lei litrul. Un mesaj care circulă pe internet îi îndeamnă pe toţi conducătorii auto să nu alimenteze în niciuna dintre benzinăriile din ţară timp de trei zile.

Boicotul naţional împotriva scumpirii benzinei ar urma să aibă loc pe 17, 18 şi 19 ianuarie. Mesajul îi îndeamnă pe proprietarii de automobile să se solidarizeze. "Haideţi să nu ne mai lăsăm calcaţi în picioare de benzinarii miliardari şi să-i facem să vadă ce înseamnă să piardă bani", se arată în textul care circulă pe internet.

Oamenii speră că în urma protestului preţul benzinei şi al motorinei va scădea. "Să mergem cu autobuzul, cu bicicletele sau pe jos, sau alimentaţi înainte. Amintiţi-vă de 21 şi 22 decembrie 1989 şi încercaţi să faceţi la fel. Daţi mai departe acest mesaj să ajungă la toată ţara", mai scrie în mesaj.

Preţul carburanţilor a crescut semnificativ în ultimele săptămâni. Preţul unui litru de benzină a ajuns să coste între 5 şi 5.50 de lei, în timp ce motorina costă între 5 şi 5.30 de lei, în funcţie de tipul acesteia.

În ultimele zile, în mai multe judeţe ale ţării şoferii au protestat sub diverse forme în benzinării. Unii au cumpărat cantităţi infime de benzină sau au plătit cu monede carburantul alimentat, iar alţii au blocat cu maşinile intrarea în benzinării.


VOX POP:

Ce părere aveţi despre iniţiativa şoferilor de a bloca benzinăriile, nealimentându-şi maşinile timp de trei zile? Veţi participa la acest protest?

Mi se pare o idee foarte bună. Aşa poate se vor gândi să nu mai crească preţurile. Mă gândesc să protestez şi eu, deci voi alimenta înainte de perioada aceea.

Dumitru Raţ, 52 ani, şomer

02 Cristian Sabau.JPGMai demult au încercat tipul ăsta de protest în Italia, dar nu a avut succes. Eu nu cred că voi protesta. Cei care lucrează pentru firme şi au nevoie de benzină nu pot să nu lucreze.

Cristian Sabău (foto), 37 ani, manager

E cu siguranţă o idee bună şi mă gândesc să protestez şi eu. Mărirea preţurilor la benzină nu este justificată fiindcă, din câte ştiu eu, barilul a scăzut la nivel internaţional.

Mihai Bolojan, 25 ani, student

Îmi place ideea de a protesta. Ştiu că nu va provoca scăderea preţurilor, dar deja se exagerează cu creşterea lor. Dacă nu voi lucra în acele zile, voi protesta şi eu.

Iuliu Telegdi, 21 ani, bucătar

02 Diana Farago.JPGMă gândesc că mă costă tot mai mult benzina în ultima perioadă, aşa că boicotul ăsta mi se pare o idee bună. Mă gândesc să mă alătur şi eu.

Diana Farago (foto), 20 ani, studentă

Nu mi se pare normal să ridice preţul benzinei atât de mult. Protestul e o idee bună, însă nu ştiu dacă voi putea să nu alimentez chiar în zilele acelea.

Anca Petruţ, 23 ani, studentă