În preajma Crăciunului, asociaţia firmelor italiene, Unimpresa Bihor împreună cu autorităţile locale organizează un concert al cvartetului de coarde al Operei San Carlo din Napoli, care este şi primul teatru de operă din lume. Evenimentul va avea loc vineri seară, de la ora 19.30 pe scena Filarmonicii Oradea.

Concertul de Crăciun, intitulat "Noapte Italiană" va cuprinde opere de Verdi, Puccini sau Bizet, dar şi reprezentaţii ale unor vechi canţonete napoletane. În cadrul spectacolului, vor urca pe scenă şi trei români. Ilie Ionescu, violoncelist şi director artistic al complexului soliştilor Operei San Carlo, violonista Mariana Mureşanu, membră a cvartetului de coarde "I solisti dell San Carlo" şi pianista Alexandra Brucher, o colaboratoare a operei din Napoli.

"Concertul este o acţiune extraordinară pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre comunitatea română şi cea italiană. Sper ca în concertul nostru să se vadă rezultatele interacţiunii artiştilor cu studii în ţări diferite", a declarat directorul artistic al soliştilor Operei San Carlo, românul Ilie Ionescu, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Primărie.

Soliştii italieni care vor urca pe scenă sunt Giuseppe Navelli şi Filioppo dell'Arciprete, ambii violonişti ai Operei din San Carlo, dar şi soprana Sabrina Messina şi tenorul Francesco Malapena, câştigători ai unor premii importante în Italia.

O parte din încasările obţinute din vânzarea biletelor vor fi donate copiilor de la Căminul Felix, care de altfel vor şi urca pe scena Filarmonicii unde vor susţine un mic recital. "Ca în urmă cu doi ani, când am organizat prima ediţie a acestui proiect, şi anul acesta se vor dărui o parte din încasări copiilor dezavantajaţi de la Căminul Felix. Am decis ca pe lângă componenta importantă culturală să adăugăm şi una socială", a afirmat preşedintele Unimpresa Bihor, Gianni Fabris.

Preţul unui bilet este de 70 de lei, respectiv 50 de lei pentru pensionari şi poate fi achiziţionat chiar şi de la intrarea la Filarmonică. Concertul "Noapte italiană" este organizat în colaborare cu Consiliul Judeţean, Primăria Oradea şi Casa de Cultură a Municipiului.