Claudiu Niculescu este un veritabil brand. Microbiştii au în faţă imaginea golgheterului pur-sânge, a executantului perfect de lovituri libere, a fotbalistului tehnic şi oportunist care catapulta balonul în vinclul lui Casillas de la Real Madrid.

Casnicele oftează la povestea de dragoste începută cu 6 ani în urmă dintre arătosul fotbalist şi prezentatoarea TV Diana Munteanu, transformată în căsnicie şi binecuvântată de puştiul celor doi, David (3 ani). Răuvoitorii povestesc despre copiii lui Claudiu din prima căsnicie, Alexandru (14 ani) şi Rebecca (10 ani) şi de divorţul cu scandal al fotbalistului. Bihorenii au o sarcină mult mai simplă: să-l accepte în treningul de antrenor şi să-l susţină în încercarea de a urca FC Bihor în prima ligă...

Între antrenor şi jucător

Simbolul lui Dinamo, exilat în 2010 la Cluj, a început sezonul actual ca antrenor şi l-a continuat ca jucător, până săptămâna trecută, când Niculescu a decis să întrerupă contractul cu Universitatea, pentru care a strâns 42 de partide şi 18 goluri. "E o zi foarte tristă pentru mine, fiindcă practic mi s-a încheiat cariera de fotbalist", spunea Claudiu.

La baza rupturii a stat conflictul deschis pe care Niculescu l-a avut cu patroana echipei, Ana Maria Prodan, după ce "U" a pierdut sever la Târgu Jiu, în runda inaugurală: 2-6 cu Pandurii. Atacat de Prodan, Niculescu a ripostat cu tente ironice: "La U Cluj nu facem reality-show sau Tezaur folcloric. Vrem să jucăm fotbal, dar pentru asta e nevoie de încredere. Sunt la început de drum în meserie, am multe de învăţat, dar accept doar criticile care vin din partea unor oameni de fotbal".

Finanţatorul FC Bihor, Marius Vizer, a decis imediat să mizeze pe Niculescu ca antrenor. Unul lipsit de experienţă, dar extrem de dornic să reuşească, cu nebunia specifică tinerilor care se bazează pe tenacitate, intuiţie şi spontaneitate. "Practic acesta este debutul carierei mele de antrenor, la FC Bihor. Mă aflu aici pentru a face performanţă şi-n această meserie şi sunt dornic de muncă. În rest, prefer în aceste momente să vorbesc mai puţin şi să fac mai mult", a declarat Niculescu în momentul instalării, lămurind-o răspicat: "Nu vă aşteptaţi să mai joc. Cariera de jucător s-a încheiat 100%".

Obiectiv: promovarea!

Conducerea i-a fixat ca obiectiv promovarea în Liga I dar Niculescu este mai rezervat şi arată că FC Bihor a pierdut puncte importante în debutul sezonului, adunând doar 5 în primele patru etape. Iar campionatul e scurt, subţiat de absenţa echipelor: un tur numără cel mult 13 etape, dacă nu se mai retrage cineva. Pe de altă parte, însă, are sub mână o echipă foarte bine pregătită fizic, cu titulari care aleargă la antrenamente 30 de metri în 3,65 secunde, ca nişte atleţi veitabili!

Băieţi au, în schimb, probleme la "mansardă". De altfel, la finalul egalului de acasă cu ALRO Slatina, un jucător a răbufnit în vestiar către colegii săi. "Am venit aici să câştig jocuri şi campionate. Nu pot să vă înţeleg. Greşiţi pase simple, câte 4-5, le daţi direct la adversar, pe când la antrenament sunteţi aşi. Aveţi în timpul meciului 7-8 atingeri ca mijlocaşi centrali, iar la antrenament jucaţi simplu şi eficient. Dacă aţi juca la fel şi în oficiale i-am bate pe toţi de la 3-0 în sus. De unde naiba vine tracul ăsta, când suntem cea mai bună echipă din campionat? Trebuie doar să jucăm şi-am fi campioni", şi-a încheiat monologul fotbalistul.  

Tocmai de aceea, noul antrenor are atuurile sale: apropierea de vârstă faţă de jucători, experienţa de fotbalist, simţul vestiarului, dorinţa de a confirma. E adevărat, debutul n-a fost de bun augur, FC Bihor pierzând sâmbătă, în deplasare, cu Damila Măciuca, cu 3-0, după ce Diarra a comis henţ în două faze, iar roş albaştrii au ratat 3-4 ocazii colosale. Dar, vorba lui Niculescu, nu trebuie să disperăm: "Am şters cu buretele acest rezultat şi acum trebuie să ne concentrăm pentru meciul următor, pe care trebuie să îl câştigăm"...


CARTE DE VIZITĂ
Claudiu Niculescu, marcator veritabil

- s-a născut la Slatina, la 23 iunie 1976

- a debutat în Liga I la 1 martie 1998 cu Universitatea Craiova

- a marcat de două ori câte 4 goluri într-un meci, la Dinamo, cu CFR Cluj (4-0) şi Rapid (4-1)

  • - a câştigat trei titluri de campion cu Dinamo: 2001-2002, 2003-2004 şi 2006-2007
  • - deţine în palmares trei Cupe ale României 2002-2003, 2003-2004, 2004-2005
  • - a fost de două ori golgheterul Ligii I (2005, 2007)
  • - a bifat 326 de prezenţe în Liga I, înscriind 156 de goluri, pentru U Craiova (93 jocuri / 41 goluri), Dinamo (191 jocuri / 97 goluri ) şi U Cluj (42 de jocuri / 18 goluri).
  • - ultimul meci jucat în Liga I: 12 martie 2012, U Cluj - Steaua 0-1
  • - este situat pe locul 11 în ierarhia golgheterilor all-time din prima divizie
  • - a jucat în străinătate pentru Genoa, MSV Duisburg şi Omonia Nicosia
  • - a cumulat 77 de jocuri în Liga II şi 36 de goluri; 11 prezenţe în Serie B cu 3 goluri; 17 partide în 1. Bundesliga, unde a marcat de 4 ori
  • - are 48 de jocuri în cupele europene, unde a marcat 18 goluri.
  • - a adunat 8 selecţii în echipa naţională