O echipă formată din studenți ai Universității din Oradea și mentorată de doi specialiști ai unei companii locale a câștigat un premiu special la un concurs de IT din Cluj-Napoca.

Tinerii orădeni au impresionat juriul cu aplicația ParkBuddy, care ar putea oferi o soluție la criza locurilor de parcare, permițându-le oamenilor de la case să-și închirieze curțile pentru șoferii care nu au unde să-și lase mașinile.

Academie de IT

Echipa ParkBuddy este alcătuită din studenții Dora Murgescu, Raul-Alexandru Buda, Achim-Mircea Cadar, Ioan-Ervin Petz, David Popa, Alexandru-Cosmin Pop, Patricia-Claudia Toie și mentorii Daniel Bran şi Roland Vereș, specialiști în cadrul Fortech, o companie GlobalLogic.

În cadrul Academiei „Descoperă-ți Pasiunea în IT” (DpIT), un program dezvoltat de un ONG cu același nume din Cluj, tinerii au fost selectați pentru un training de șase luni, timp în care, ajutați de cei doi specialiști, au dezvoltat o soluție IT la o problemă pe care tot ei au identificat-o.

În total, în acest an, în programul DpIT au participat 120 de elevi și studenți din toată țara, iar cele mai bune idei au fost premiate în cadrul unei gale care a avut loc luni seară, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Parcare cu rezervare

ParkBuddy este o aplicație aflată deocamdată în faza de prototip, deci care nu este disponibilă publicului larg, prin care inițiatorii vor să ofere o soluție la gestionarea locurilor de parcare private din zonele aglomerate ale orașelor.

Concret, prin această aplicație, orădenii care stau la case în zona centrală sau pe bulevarde aglomerate, ar putea să-și închirieze locurile de parcare din curte pentru șoferi. Potrivit mentorului Daniel Bran, echipa orădeană a propus această soluție pornind de la realitatea că locurile de parcare publice sunt, adesea, prea puține, comparativ cu nevoile de pe șosele.

Astfel, un conducător auto care folosește ParkBuddy vede ce locuri de parcare sunt disponibile pe domeniul privat al urbei și va putea chiar să rezerve unul. Firește, ocuparea unei asemenea parcări private va presupune o taxă, bani care se vor împărți între proprietarul curții și echipa ParkBuddy.


O prezentare a aplicației ParkBuddy, făcută tot de echipa de proiect

„Minți strălucite”

Ideea orădenilor a fost remarcată de juriul format din specialiști, așa că au primit un premiu special și, drept recompensă, mai multe gadgeturi.

De altfel, toate ideile au fost apreciate de organizatori. „A fost o ediţie memorabilă. Am văzut la lucru tineri deosebit de talentaţi, gata să schimbe încă de azi lumea de mâine. Sunt minţi strălucite pe care vrem să le păstrăm aici, în România. De aceea este important ca şi alţi actori sociali şi economici să se implice în stimularea creativităţii lor şi în susţinerea lor financiară. Am făcut tot ce a ţinut de noi pentru a-i pregăti pe aceşti tineri să poată contribui la schimbare prin inovare; în continuare, sper că se vor implica şi alţi susţinători, care să le aprecieze realizările şi să îi ajute să valorifice la maximum ceea ce au învăţat în cadrul proiectului”, a declarat Liliana Ștefan-Cazacu, președintele Asociației DpIT, organizatorul programului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!