Bihorenii care au între 18 și 65 de ani și cred că suferă de depresie sunt îndemnați să se înscrie într-un program psihologic gratuit creat de o echipă de cercetători ai Universității din Oradea.

Cei selectați vor participa la opt ședințe menite să reducă depresia prin tehnica activării comportamentale.

Înscrierea constă în completarea unui formular disponibil online, unde doritorii vor trebui să spună, printre altele, dacă urmează vreun tratament medicamentos pentru depresie, sau dacă în ultimele două săptămâni au avut sentimente de tristețe, deprimare sau deznădăjduire, dificultăți de adormire, sentimente negative la adresa propriei persoane sau gânduri de suicid.

Potrivit directorului de proiect, Alexandru Tiba, cei selectați în urma răspunsurilor din chestionare vor fi invitați la un interviu clinic. „Ulterior, în funcție de probleme, ești introdus în program sau se face o altă recomandare”, a declarat Tiba pentru BIHOREANUL. De pildă, pentru cei care au avut deja o tentativă de suicid, recomandarea va fi o intervenție de urgență la o clinică de psihiatrie.

Persoanele selectate în program vor participa apoi la cele opt ședințe gratuite de activare comportamentală pentru reducerea depresiei. Programul este validat științific și construit pe baza protocolului din unul dintre cele mai semnificative studii care au testat activarea comportamentală în depresie, studiul Cobra.

Cercetătorii orădeni au derulat deja programul cu unii bihoreni, în urma primei etape de selecție, din vară. „Din datele preliminare, se pare că activarea comportamentală ajută într-un procent destul de mare în reducerea depresiei”, a mai spus Tiba, precizând însă că, deocamdată, echipa are doar concluzii intermediare.

Concluziile finale ale studiului intitulat T-RAC vor fi prezentate public în decembrie.

Acest program a fost dezvoltat de lectorul Alexandru Tiba, de la Universitatea din Oradea, și Laura Voss din cadrul Universității din York, consultant extern al programului. Studiul este finanțat de Ministerul Cercetării, iar din echipa de proiect mai fac parte cercetătorii postdoctorali Marius Drugaș și Carmen Bora, respectiv asistentul de ceercetare Ioana Sîrbu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!