În calitate de prefect, vă expun câteva măsuri întreprinse pentru salvarea rezervaţiei naturale ROSCI 0098 - Lacul Peţa şi aria naturală protejată - Pârâul Peţa.

În 16 august 2012, am constituit o comisie care să identifice forajele executate ilegal pentru exploatarea apei geotermale. În 4 cazuri au fost cimentate puţurile, însă în 2 cazuri măsura a fost contestată în instanţă.

Constatând cu surprindere că Muzeul Ţării Crişurilor, custodele rezervaţiei, la diversele întâlniri care au avut loc, învinovăţeşte ANRM şi pe toţi cei implicaţi în comisie, le-am solicitat tuturor celor implicaţi soluţii. Am cerut şi sprijinul profesorului universitar dr. Vasile Şoldea şi al doamnei Anna Marossy, reprezentant al Academiei.

Am centralizat propunerile venite de la Muzeul Ţării Crişurilor (care până acum susţinea că nu poate întreprinde nimic), de la prof. Şoldea, de la doamna Marossy şi de la Garda de Mediu. Centralizându-le, am constatat că decolmatarea izvorului subacval şi instalarea unei mine hidrologice cu flotor şi contacte electrice sunt soluţii agreate. Drept urmare, am solicitat sprijinul unei echipe de scafandri de la Clubul de Scufundări Nautilus Oradea.

E adevărat că doamna Marossy susţine ca primă măsură reducerea la maxim a debitelor exploatate. Chiar dacă nu sunt împotriva acestei idei, nu pot să o susţin juridic decât cu aprobarea autorităţilor centrale, această măsură fiind una extremă şi necesitând constituirea unei Comisii Naţionale de specialişti. Acest lucru ar avea consecinţe şi asupra turismului în Bihor. Trebuie găsite toate soluţiile pentru a salva rezervaţia, însă şi situaţia economică a judeţului este la fel de importantă.

Voi prezenta un memorandum domnului prim ministru Victor Ponta cu privire la ce s-a făcut până acum, solicitându-i sprijinul, atât în calitate de prefect, cât şi în numele bihorenilor pe care îi reprezint, pentru a constitui o Comisie Naţională, astfel încât specialiştii în domeniu să salveze simbolul judeţului nostru.

Claudiu Pop
Prefectul judeţului Bihor