La finalul lunii mai, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Bihor a avut în evidenţe 17.072 şomeri, din care 6.973 sunt femei. Astfel, rata şomajului este de 6,2%, în timp ce rata şomajului feminin este de 5,2%.

Procentele au scăzut în comparaţie cu luna aprilie, când rata şomajului a fost de 6,2%, iar la femei de 5,7%. Acest indice este, însă, unul cu două tăişuri: poate însemna şi că o parte din şomeri şi-au găsit de lucru şi au reintrat pe piaţa muncii, dar şi că o altă parte a depăşit perioada în care primesc ajutorul de şomaj, astfel că au fost scoşi şi din baza de date a AJOFM. Altfel zis, rata scăzută a şomajului nu înseamnă că situaţia financiară a firmelor îşi revine.

Totodată, în prezent AJOFM are în evidenţă 339 de locuri de muncă vacante, pentru 30 dintre ele căutându-se persoane cu studii superioare. "Domeniile sunt variate: medici, inginer producţie, comerţ, industrie uşoară, brutar", a explicat Maricica Juca, purtător de cuvânt al AJOFM Bihor.

Juca a mai spus că în această săptămână oferta locurilor de muncă a crescut datorită angajărilor pe care le fac Unicarm şi Shinheung Electronics, cea din urmă fiind firma coreană care a concesionat spaţiu în Parcul Industrial.