Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor a anunţat că implementează, în calitate de partener a agenţiei similare din judeţul Olt, Proiectul Strategic "Căi de formare şi ocupare în sectorul turismului alternativ - Alter Tour".

"În valoare de 20.771.484 de lei, din care suma de 16.900.050 de lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă, proiectul este finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi se va derula pe o perioadă de 3 ani", se arată într-un comunicat trimis de AJOFM Bihor.

Obiectivul proiectului este "facilitarea şi creşterea accesului pe piaţa muncii a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, cu o situaţie dificilă din punct de vedere al statutului profesional, prin promovarea măsurilor active de ocupare în domenii care prezintă dezvoltare dinamică, cum ar fi formele alternative de turism, respectiv turismul balnear, turismul sportiv, agroturismul şi ecoturismul".

Grupul ţintă al proiectului este alcătuit din 1.500 de şomeri, 100 de şomeri de lungă durată, 100 de şomeri de peste 45 ani, 800 de şomeri tineri şi 200 de şomeri de lungă durată tineri.

Cei care se vor înscrie în acest proiect vor urma programe de tip calificare în meseriile de lucrător în pensiune turistică, lucrător în agroturism, animator centre de vacanţă, ghid montan, precum şi programe de specializare sau perfecţionare pentru creşterea calităţii serviciilor oferite în sectorul turismului.

AJOFM Bihor a mai precizat că şomerii neindemnizaţi care se vor înscrie în acest proiect vor primi şi ajutor financiar pe parcursul formării. "Serviciile oferite în cadrul proiectului sunt gratuite, iar participanţii la programul de formare profesională care sunt şomeri neindemnizaţi vor fi beneficiari de asistenţă financiară în sumă de 500 lei/lună, pentru a se putea autoîntreţine în timpul şcolarizării", se menţionează în informare.

Cei interesaţi şi care se află în evidenţele AJOFM Bihor pot să ceară înscrierea la serviciile gratuite oferite prin acest proiect la sediul instituţiei din Oradea, din strada Transilvaniei, nr. 1-2, dar şi la punctele de lucru din Aleşd, Beiuş, Salonta şi Marghita.