Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, modificările aduse de Guvern la Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, prin Ordonanţa 60/2016.

"Modificările făcute sunt măsuri active care prezintă o nouă abordare", a declarat Békési, arătând că ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a ţinut cont de multe din propunerile pe care AJOFM Bihor le-a transmis, în vederea îmbunătăţirii acestui sistem.

Pentru mai multă încredere

Una din schimbări este că, obligatoriu, fiecare şomer care ajunge la AJOFM va trece printr-un proces de profilare şi încadrare în nivelul de ocupabilitate. "Orice persoană care vine şi se înregistează în serviciile noastre va beneficia întâi de această activitate de profilare. Pe baza competenţelor, a istoricului său personal, a localităţii de domiciliu şi a unui test anume, vom stabili nivelul de ocupabilitate, adică uşor, mediu, greu sau foarte greu ocupabil", a explicat directorul AJOFM Bihor. Potrivit acestuia, la fel de important este că legea prevede acum, negru pe alb, ca fiind importantă "dezvoltarea abilităţii şi încredererii în sine a persoanelor în căutarea unui loc de muncă".

Noutăţi semnificative sunt şi pe latura bonificaţiilor acordate firmelor sau şomerilor. De acum înainte, un şomer înregistrat în baza de date a AJOFM, dar care nu primeşte indemnizaţie, dacă se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de trei luni va primi 500 de lei, neimpozabili.

"Această măsură se îndreaptă către acei şomeri beneficiari de venit minim garantat, care nu sunt motivaţi şi sunt cumva captivi în sistemul asigurărilor sociale de stat. Aceştia sunt şomeri de mult timp, iar banii sunt destinaţi pentru activare, să-şi cumpere haine, să-şi plătească abonamentul de călătorie", a spus Békési.

Bani pentru navetă şi chirie

O altă măsură nouă prevede că şomerii din localităţile defavorizate vor primi bani de navetă sau o primă de instalare, dacă îşi mută domiciliul pentru un loc de muncă. Aceste localităţi sunt cele pe care un studiu al Băncii Mondiale făcut în 2015 le-a descris ca fiind comune sau oraşe cu grad de sărăcie 3 şi 4, în număr de 24 în Bihor: Abram, Abrămuţ, Balc, Batăr, Borod, Budureasa, Cherechiu, Ciumeghiu, Curtuişeni, Diosig, Drăgeşti, Marghita, Finiş, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Răbăgani, Tinca, Săcueni, Şimian, Şoimi, Lăzăreni, Aleşd şi Valea lui Mihai.

"Un şomer care provine din Ineu şi îşi găseşte un loc de muncă în Oradea sau în Borş, se angajează pe perioadă nedeterminată, va primi pentru călătoria lui spre şi de la locul de muncă, o sumă de 0,5 lei pe kilometru. La o distanţă de 20 km, dus-întors 40, va primi o primă de 20 de lei pe zi, adică 400 de lei pe lună dacă lucrează 20 de zile, timp de un an", a explicat Békési. Aceşti bani îi va primi timp de un an, în baza pontajului şi a statului de plată.

Şomerii din aceleaşi oraşe şi comune care se vor muta la o distanţă mai mare de 50 km pentru un loc de muncă, vor primi la instalare 12.500 de lei ori cu 3.000 de lei mai mult dacă se mută împreună cu un membru al familiei. Această primă se va acorda în două tranşe, una la angajare, a doua după un an. Această primă de instalare se va acorda şi românilor care au lucrat în străinătate şi se reîntorc în ţară.

Mai mulţi bani pentru angajatori

Legea prevede de acum şi bonificaţii mai mari pentru firmele care angajează şomeri. Mai precis, în loc de 500 de lei, vor primi câte 900 de lei patronii care angajează absolvenţi, şomeri de peste 45 de ani, şomeri unici întreţinători de familii, şomeri de lungă durată, tineri care nu studiază şi nici nu lucrează sau şomeri care mai au 5 ani până când îndeplinesc condiţiile de pensionare.

"Aceste măsuri au fost discutate şi aprobate împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, în sensul că în continuare se achită din bugetul public cuantumul de 500 de lei, iar diferenţa până la 900 de lei va veni prin subvenţie cu sprijinul UE, folosim Programul Operaţional Capital Uman", a detaliat directorul AJOFM Bihor.

În perioada următoare, Ministerul Muncii urmează să publice şi normele de aplicare a noilor reglementări. Potrivit lui Békési, dorinţa este ca acestea să se aplice de la 1 decembrie.