Un sondaj comandat de PSD și PNL arată că peste 50% dintre români vor comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, dar și că Partiidul Social Democrat conduce în preferințele cetățenilor pentru alegerile europarlamentare, fiind urmat de Partidul Național Liberal.

Pentru comasare

Sondajul realizat zilele trecute, prin telefon, de Avangarde a fost așteptat de liderii coaliției de guvernare care au stabilit miercuri abordarea pentru anul electoral.

Măsurile stabilite miercuri dimineața de liderii coaliției urmează să fie discutate în aceeași zi și în cadrul PSD și PNL, iar apoi Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar urma să anunțe oficial cum se va desfășura anul electoral, precum și cum vor candida cele două partide. 

„Azi la ora 16.00 avem ședințe de coducere simultan, să vedem ce zic colegii nostri despre strategia noastră. Vom avea o coaliție imediat după, iar la ora 19.00 veți avea în față pe cei doi președinți de la cele două partide”, a mai spus Mihai Tudose, coordonator al campaniei PSD pentru europarlamentare.

Potrivit unor surse politice, citate de Digi24.ro și de G4Media.ro, alegerile locale vor fi comasate cu cele europaralamentare pe 9 iunie, iar PSD și PNL vor candida la europarlamentare pe liste comune.

Sondaj last minute

În ceea ce privește sondajul Avangarde, la întrebarea „dumneavoastră personal sunteţi de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale?”, 53% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, 35% nu sunt de acord, iar 12% nu pot aprecia sau nu răspund. 

PNL și PSD au inclus în sondajul comandat și o întrebare privitoare la posibila continuare a coaliției de guvernare și după alegeri. 

Întrebarea a fost formulată mai vag: „Viitorul guvern al României care se va forma după alegerile generale ar trebui să fie alcătuit din partide care împreună să asigure majoritatea constituţională şi stabilitate politică?”. 66% dintre cei chestionați au răspuns afirmativ, 21%, negativ, iar 13% nu pot aprecia sau nu răspund.

În fine, o a treia temă sondată a fost legată de preferințele românilor la europarlamentare. Astfel, la întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare, dumneavoastră personal cu ce partid politic ați vota?”, cei chestionați au răspuns astfel: PSD - 31%; PNL - 20%; AUR - 18%; Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - 15%; Partidul Dianei Șoșoacă, SOS România - 8%; UDMR - 5%, REPER - 2%, alte partide - 1%.

Sondajul Avangarde a fost realizat telefonic, luni și marți (19 și 20 februarie), pe un eşantion de 950 de subiecţi. 

Rezultatele sondajului: