Preşedintele României Klaus Iohannis este favorit în cursa pentru un nou mandat, potrivit unui sondaj publicat de firma autohtonă de cercetare de piață IMAS. Călin Popescu Tăriceanu s-ar clasa pe locul doi, iar pe locul trei ar urma Victor Ponta, indică rezultatele sondajului.

Cercetarea a fost făcută la cererea Europa FM, în perioada 15 iulie – 2 august, iar interviurile au fost realizate prin telefon.

În urma sondajului, preşedintele Klaus Iohannis domină detaşat clasamentul preferinţelor electorale pentru prezidenţialele, fiind cotat cu 41,7% din opţiunile de vot.

Pe locul doi, se situează liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cotat cu 13,8% din preferinţele electorale, deci la o diferenţă de 27,9 procente de Iohannis.

Potrivit sondajului IMAS, locul trei în preferinţele electorale ar fi adjudecat de Victor Ponta (12,9%), urmat de Dacian Cioloş (10,4%) şi Dan Barna (9,4%).

Şefa PSD, Viorica Dăncilă, se situează abia pe locul şase în preferinţele românilor, fiind creditată cu 7,5% din intenţiile de vot, arată IMAS.

Pentru acest studiu au fost intervievate 1010 persoane cu vârsta peste 18 ani. Eroarea de eşantionare este de plus minus 3,1%.

De asemenea, IMAS a mai transmis şi sondaje cu privire la opţiunile din bazinul electoral al PNL, USR şi PLUS, preferaţii votanţilor fiind Klaus Iohannis (48,4%), Laura Codruţa Kovesi (30,4%) şi Dacian Cioloş (18,3%).

În bazinul electoral al PSD, ALDE şi Pro România, preferaţii votanţilor sunt Călin Popescu Tăriceanu (34,3%), Gabriela Firea (31,6%) , Victor Ponta(23%)  şi Corina Creţu(5,8%), liderul PSD, Viorica Dăncilă, nefiind amintit de niciunul dintre alegători.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în noiembrie 2019, iar pentru prima dată românii din străinătate vor putea vota timp de trei zile la urne sau vor putea opta pentru votul prin corespondență.