City managerul Eduard Florea şi sociologul Adrian Hatos, de la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Oradea, au prezentat, marţi, rezultatele unor sondaje de opinie realizate în Oradea şi Sînmartin în legătură cu referendumul de fuziune a celor două unităţi administrative.

Eşantioanele celor două sondaje au fost de 557 de subiecţi în Oradea, respectiv 246 subiecţi în Sînmartin, având în vedere diferenţa de populaţie dintre cele două unităţi administrative. "Eşantioanele au fost aleatorii. Am ţinut cont doar de caracteristica geografică, de gen, ocupaţie şi nivel de pregătire", a explicat sociologul Adrian Hatos. Acesta a precizat că, în funcţie de întrebări, marja de eroare a sondajului este între 1,5 şi 5%.

Sondajele, care au cuprins opt întrebări, au fost realizate înaintea începerii campaniei de informare în privinţa referendumului de unire a Oradiei cu Sînmartinul, adică între 9 şi 28 februarie în municipiu, respectiv între 23 februarie şi 4 martie în comună.

Rezultatele studiului relevă că tema fuziunii este mult mai bine cunoscută în localitatea vecină decât în Oradea, 84% faţă de 58%, fiind aparent mai relevantă pentru locuitorii comunei. Tocmai de aceea, intenţia de a participa la vot este mai mare aici: 78% dintre respondenţii din Sînmartin au afirmat că ar merge la vot, în timp ce în Oradea doar 40% au declarat acest lucru. În schimb, "probabil că da" au răspuns 13% din subiecţii din comună şi 30% dintre subiecţii din Oradea.

Locuitorii comunei Sînmartin sunt mult mai interesaţi de alipirea de Oradea pentru că nu şi-o doresc. Cel puţin asta arată răspunsurile la întrebarea "Dacă aţi merge la vot cum veţi vota?". 55% dintre subiecţii din Sânmartin au spus că ar vota împotriva fuziunii şi doar 29% pentru aceasta. În schimb, în Oradea, respondenţii s-au arătat 71% pentru aceasta şi doar 6% împotrivă. De reţinut este faptul că la această întrebare au răspuns doar procentele de subiecţi care au afirmat că vor merge probabil sau sigur la referendum.

De asemenea, locuitorii din Sînmartin susţin, în proporţie de 49%, că această fuziune va fi mai ales în beneficiul locuitorilor din Oradea şi doar 3% dintre ei consideră că va fi şi în beneficiul lor.

În fine, subiecţii au fost rugaţi să numească avantaje şi dezavantaje ale acestei fuziuni. În timp ce doar 17% dintre subiecţii din Oradea au putut numi dezavantaje ale fuziunii, două treimi dintre subiecţii din Sînmartin (69%) au numit dezavantaje ale fuziunii pentru comuna lor. Principala temere a locuitorilor este legată de perspectiva creşterii taxelor şi impozitelor locale. Această problemă a fost numită de 87% dintre subiecţii din Sînmartin care au precizat dezavantaje (adică peste 50% din total).

Primăria desfăşoară în perioada următoare o campanie de informare despre referendumul programat pe 10 mai, sperând să-i convingă pe locuitorii celor două unităţi administrative să voteze pentru fuziune.

Un nou sondaj pentru a verifica impactul campaniei va fi realizat tot de echipa de la Universitatea Oradea la jumătatea lunii aprilie, iar un sondaj final va fi făcut la finalul aceleaşi luni.

Sondajul ale cărui rezultate au fost prezentate marţi în conferinţa de presă a costat municipalitatea 1.200 euro fără TVA.