Românii care spun că ascultă muzică clasică sunt mai mulți decât cei care spun că ascultă manele, a relevat un nou sondaj despre preferințele muzicale ale publicului din România, realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, care mai arată că, totuși, cel mai ascultat gen la noi în ţară este muzica populară.

Conform sondajului, 47.3% dintre participanţi au menţionat că preferă muzica populară, în scădere uşoară faţă de procentul înregistrat în 2013 (49.7%). În schimb, muzica pop-dance a înregistrat o scădere semnificativă, trecând de la 41% acum 10 ani la 29.2% în prezent. 

Analiza socio-demografică arată că muzica populară este preferată de persoanele în vârstă, cu educaţie primară sau medie, ce locuiesc în mediul rural, cu venituri mai reduse şi care nu utilizează activ reţelele de socializare.

Rezultatele sondajului INSCOP Research arată că muzica clasică a câştigat popularitate, crescând de la 22.8% la 28.3% în preferințe, în timp ce manelele sunt preferate de 21.6% dintre respondenţi (faţă de 14.2% în 2013).

Datele arată că numărul celor care ascultă manele a crescut cu 7,4% în ultimii 10 ani, iar al celor care afirmă că ascultă muzică clasică a crescut cu 5,5%.

Ultimele două locuri în topul preferinţelor românilor le ocupă genurile hip-hop cu 19.2% (faţă de 18.2% în 2013) şi rock cu 16.5% (faţă de 19.5% în 2013). De asemenea, 10.8% dintre participanţi au menţionat un alt gen de muzică, faţă de doar 2.7% în 2013.

Directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac, a subliniat: „Preferinţele muzicale ale românilor au cunoscut unele modificări în ultimul deceniu, cele mai importante fiind scăderea semnificativă a ponderii celor care preferă muzica pop-dance, creşterea ponderii celor care ascultă manele, dar şi a celor care ascultă muzică clasică.”

Sondajul a fost realizat în perioada 23 octombrie - 2 noiembrie, fiind chestionate 1.100 de persoane prin metoda CATI (interviuri telefonice).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!