Proiectul SoNoRo Conac, iniţiat în 2013 de o asociaţie naţională, va ajunge în luna iunie şi în Bihor. În cadrul acestuia se vor ţine concerte camerale în două monumente importante din judeţ, mai precis Cetatea Oradea şi Conacul Komaromi din satul Otomani, cu lucrări de Beethoven şi Schubert.

Muzică la conac

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural, au anunţat organizatorii.

În luna iunie a acestui an, primele concerte din cadrul proiectului vor avea loc la Cetatea Oradea şi la Conacul Komaromi din satul Otomani. În cadrul concertelor, partituri de Franz Schubert, Ludwing van Beethoven şi  Ernst von Dohnanyi vor fi interpretate de artiştii Kirill Troussov (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Leo Schmidt (violoncel).

Acces gratuit, dar cu rezervare

Pe 6 iunie, de la ora 20.00, va avea loc primul concert la Cetatea Oradea, cea mai bine păstrată cetate în stil renascentist italian din Europa Centrală, fiind înălţată între anii 1570-1618, de arhitecţi italieni renumiţi. Intrarea va fi gratuită. 

Concertele vor continua pe 7 iunie, ora 18:00, la Conacul Komaromi, din Otomani, comuna Sălacea, construit la începutul secolului XVII, la ordinul nobilului maghiar Komaromi, nepotul preotului protestant cunoscut şi ca traducător al Bibliei, Komaromi Gyorgy. Aici, spectacolul va fi urmat de un cocktail. Accesul este gratuit şi se face pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

În cadrul proiectului SoNoRo s-au ţinut concerte în Castelul Bran, Conacul Petre P. Carp, de la Ţibăneşti, Palatul Teleki, de la Gorneşti, Conacul Udrişte-Năsturel, de la Hereşti, precum şi în Casa de Oaspeţi din România a Prinţului de Wales şi Cetatea Făgăraş.

Anul acesta, după popasul în Bihor, concertele din cadrul SoNoRo conac vor continua în clădiri de patrimoniu precum Muzeul Enescu, Tescani, judeţul Bacău (10 iunie 2017), şi Castelul Sturdza din Miclăuşeni, Iaşi (11 iunie 2017).