Angela Gheorghiu spune că nu datorează nimic României și că nu a fost sprijinită niciodată de „acest stat”. Soprana a făcut aceste afirmații în contextul unei controverse pe care tot ea a lansat-o public, criticându-l pe dirijorul român Cristian Măcelaru, director artistic al Orchestrei Naționale a Franței, care a condus un concert de Ziua Franței, în care a inclus și Rapsodia Română de George Enescu.

„Un alt român”

Cu câteva zile în urmă, Angela Gheorghiu i-a surprins pe mulți atunci când a comentat sub o postare de-a dirijorului Cristian Măcelaru, cu un video din concertul special din fața Turnului Eiffel. 

Soprana i-a scris maestrului că este... „un alt român”. „Din păcate eşti un laş şi un trădător, ştii bine ce vreau să spun...un alt român, nu mă surprinzi deloc. Muzică populară la Paris, OMG! Cultura ta muzicală aici s-a oprit?! Păcat! Avem mari compozitori români, nu uita asta niciodată, pe care publicul internaţional nu îi cunoaşte, şi eu i-am cântat şi interpretat pe foarte mulţi pe toată planeta, dar tu nu ai studiat în România şi, atenţie, ai mari lacune pe acest subiect“, i-a transmis diva. 

Angela Gheorghiu a fost criticată pentru ieșirea ei, de altfel ștergându-și ulterior comentariul. De pildă, pianista Ana Sivestru a scris că o calitate pentru „cea mai mondială divă din țară” contează și „să nu umileşti public un coleg/prieten/camarad care te-a felicitat sincer, pe persoană fizică sau virtuală, pe la 1500 toamna, pentru un concert reuşit”. Pianista a mai punctat și că, în opinia Angelei Gheorghiu, a cânta Enescu „te face laș, trădător”. 

„Nu datorez nimic”

Duminică, Angela Gheorghiu a revenit cu precizări pe marginea acestei controverse, ea publicând pe pagina de Facebook un mesaj lung, în care susține că ar fi fost dusă de nas de dirijorul Cristian Măcelaru, care inițial a invitat-o să cânte în concertul de Ziua Franței, însă apoi a „dispărut”, iar o secretară i-a transmis că nu mai face parte din eveniment. 

În acest context, soprana a făcut și alte afirmații interesante.

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea”, a scris duminică Angela Gheorghiu pe contul său oficial de Facebook.

„În România, în 32 de ani, am avut 4 sau 5 concerte cu onorarii și 8-10 concerte sau apariții în concerte de caritate, niciun spectacol de operă cu excepția examenului de licență a Universității de Muzică București, care a avut loc la Cluj în 1990… Nu am ajuns niciodată să semnez un contract cu ONB sau cu o altă instituție culturală din România”, a mai scris soprana.

Potrivit biografiei oficiale, Angela Gheorghiu (56 e ani) a studiat în România, la Liceul de Muzică din București și la Conservatorul din București, scrie G4Media.ro, care adaugă că, în 2018, Gabriela Firea - pe atunci primar al Capitalei - a acuzat-o pe soprana Angela Gheorghiu că ar fi condiționat acceptarea titlului de cetățean de onoare de intervenția primarului pe lângă ANAF pentru ștergerea unor datorii. Într-un comunicat de presă, Firea spunea că „nu a dat curs acestei solicitări, neavând calitatea legală de a soluţiona astfel de probleme”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!