Soprana Roxana Briban (39 de ani) s-a sinucis sâmbătă seara. Ea a fost găsită moartă, în locuinţa sa din Bucureşti, de către soţul ei, care a povestit la Realitatea TV că soprana Roxana Briban a fost concediată de la Operă în 2009 şi că de atunci a devenit foarte tristă.

"Ieri după-masă eu am fost la cumpărături şi când m-am întors am găsit uşa încuiată, cu cheile în uşă, pe dinăuntru. Am intrat pe geam şi am găsit-o în cadă, cu venele tăiate, cu trei pungi legate cu scotch în jurul gâtului", a explicat Alexandru Briban.

El a precizat că soprana a suferit o depresie după ce a fost dată afară de la Opera Naţională Bucureşti în 2009. "A suferit un şoc. Pe directorul de la Opera Naţională Bucureşti nu-l mai interesa, deşi avea una dintre cele mai bune voci şi o carieră internaţională". Totodată, Briban a spus că soprana îşi dorea să cânte şi fără bani la Opera Naţională Bucureşti, însă nu a mai fost primită de directorul instituţiei.

"Mi-a spus cu câteva săptămâni înainte că vrea să se omoare, dar nu am crezut-o", a adăugat soţul sopranei. Pe de altă parte, Alexandru Briban a mai spus că soţia lui nu era la prima tentativă de sinucidere şi că urma un tratament. "A fost la doctori, se mai liniştise. A mai avut tentative de sinucidere, dar nu de acest gen. Am putut să o salvez de fiecare dată".

Cătălin Ionescu Arbore, directorul Operei Naţionale Bucureşti (ONB), a declarat că Roxana Briban a cerut încetarea contractului de muncă pe care îl avea la Operă, în anul 2009, şi nu a fost dată afară, aşa cum a afirmat soţul acesteia.

Soprana i-a lăsat soţului ei un mesaj scris pe un carneţel: "Iartă-mă. A ta, Roxana". Potrivit lui Alexandru Briban, mesajul a fost scris pe un carneţel, pe care i l-a lăsat pe tastatura computerului. Mesajul a fost ridicat de Procuratură.

Un alt semn pe care l-a lăsat artista, înainte să se sinucidă, este o fotografie pe Facebook. Astfel, în imaginea profilului sopranei de pe pagina de Facebook apare o mână plină de sânge. Roxana Briban era căsătorită din 1997 cu Alexandru Briban. Cuplul nu a avut copii.

Absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti, în anul 2000, laureată a mai multor concursuri de canto, a obţinut premiul "Ludovic Spiess", din partea Forumului Muzical Român, şi distincţia "Vocea de Aur", din partea Societăţii Române de Radiodifuziune. Imediat după absolvire a debutat ca solistă a Operei Naţionale Bucureşti, iar începutul carierei internaţionale este marcat de debutul la Wiener Staatsoper, în anul 2003, cu rolul Micaela, din opera "Carmen" de Bizet. De atunci, soprana română a devenit invitat permanent al scenei vieneze, încheind contracte până în stagiunea 2009 - 2010.