La Universitatea din Oradea impostorii nu pot fi pedepsiţi nici măcar când sunt dovediţi fără echivoc. În 2019, o anchetă a Ministerului Educaţiei a scos la iveală că în 2000 Universitatea l-a licenţiat nejustificat în kinetoterapie pe bucureşteanul Eugen Popescu, care își echivalase la Oradea nişte studii făcute în Canada la un colegiu neacreditat de medicină tradiţională.
Despre fraudă s-a aflat după ce Popescu a fost numit director al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, cu misiunea de a derula programe pentru românii din afara ţării, iar un coleg l-a reclamat că nu are studii superioare, condiţie obligatorie pentru ocuparea funcţiei.
Ministerul Educaţiei a confirmat că bărbatul nu trebuia nici măcar admis la Oradea, motiv pentru care Universitatea a făcut o plângere penală şi a deschis şi un proces civil, cerând anularea diplomei de licenţă a lui Popescu, între timp „retrogradat” consilier în Secretariatul General al Guvernului.
Numai că procurorii au clasat plângerea în 2020 pe motiv că faptele s-au prescris, iar judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au stabilit săptămâna trecută un verdict similar, respingând definitiv acţiunea Universităţii, tot pe motiv de tardivitate şi arătând că e vina „sorboneilor” că nu l-au verificat temeinic pe Popescu la admitere.
Și, uite aşa, bucureşteanul rămâne cu diploma, iar Sorbonica cu ruşinea...