Senatul Universităţii din Oradea şi-a ales, miercuri, noul preşedinte. Conform Legii Educaţiei, în premieră preşedintele Senatului nu mai este rectorul, ci unul din senatori, ales prin vot secret şi direct de colegii săi.

Astfel, noul preşedinte al Senatului este Sorin Curilă, cel care în mandatul fostului Senat era secretar ştiinţific al acestuia. De asemenea, el este un apropiat al rectorului Cornel Antal.

Conform procesului verbal al comisiei de numărare a voturilor, postat pe site-ul Universităţii, Curilă a obţinut 54 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Aurel Căuş, 14 voturi. Ca să câştige, Curilă avea nevoie de cel puţin 39 din voturi, adică 50% plus unu.

Din totalul de 76 de senatori, miercuri s-au prezentat la vot 70 de senatori. Din voturile acestora, două au fost anulate, fiind nule.

Potrivit legii şi Carte Universităţii din Oradea, preşedintele Senatului încheie, în numele şi pentru Senatul universitar, contractul managerial cu rectorul universităţii, după confirmarea acestuia prin ordin de ministru, controlează activitatea rectorului, a consiliului de administraţie şi a celorlalte funcţii şi structuri executive, prin intermediul comisiilor de specialitate, pe care le coordonează, reprezintă Senatul universitar în raporturile interinstituţionale naţionale şi internaţionale.

Tot miercuri, senatorii Universităţii din Oradea au decis componenţa comisiei care va actualiza Regulamentul de funcţionare a Senatului universitar. Din aceasta fac parte cadrele didactice Aurel Căuş, Dorin Coita, Sorin Curilă, Lia Pop şi studentul Răducu Şerbănescu.