Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost adus duminică seară la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă, după ce procurorii DNA l-au reţinut sâmbătă noapte, pentru luare de mită. Acesta ar fi primit 25.000 de euro de la patru denunţători, la reşedinţa sa din Ciolpani. Când l-au oprit în trafic, oamenii legii au găsit asupra sa o parte din banii marcaţi, în timp ce cealaltă a fost găsită acasă. În timpul zilei de duminică, procurorii DNA au făcut percheziţii la domiciliul edilului, la sediul Primăriei Capitalei şi la sediile unor instituţii subordonate, reţinând mai multe persoane. Printre acestea, se află şoferul lui Sorin Oprescu, dar şi directoarea Palatului Mogoşoaia şi adjunctul acesteia.

Sorin Oprescu a fost reţinut sâmbătă noapte la ora 00.33, când ar fi primit o tranşă de 25.000 de euro dintr-un total de 60.000 ceruţi de la patru denunţători, prin intermediul unui subordonat care ar fi intermediat mita. În timpul zilei de duminică, procurorii DNA au dat publicităţii o serie de informaţii despre cum ar fi primit, de-a lungul timpului, primarul Capitalei diferite sume de bani.

Astfel, potrivit unui martor care apare în referatul DNA, primarul general primea banii în pungă de cadou, sub o pernă ornamentală de pe o canapea, şi îşi lua măsuri de precauţie atunci când primea sume de bani drept mită, folosind inclusiv un aparat pentru bruierea telefoanelor mobile. Totodată, unul dintre denunţătorii din dosarul lui Sorin Oprescu susţine că i-a dat mită acestuia un milion de euro, în perioada 2013-2015.

Unul dintre avocaţii lui Oprescu a negat în faţa jurnaliştilor că edilul ar fi primit mită. "(Sorin Oprescu n.n.) nu a pretins în mod direct, nici indirect, şi nici nu a primit sume de bani pentru contractele care s-au derulat în cadrul Primăriei Capitalei (...) Totul se bazează pe aprecieri şi supoziţii ale altor doi denunţători", a a spus acesta.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti vor decide dacă vor admite propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a primarului Capitalei pentru 30 de zile.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, în acest dosar au mai fost reţinuţi Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, directoarea Centrului Cultural "Palatele Brâncoveneşti", Ruxandra Petroi Avasiloae, şi adjunctul acesteia, Florin Şupeală.

Filmul reţinerii lui Oprescu

O parte din cei 25.000 de euro pe care Sorin Oprescu i-ar fi primit drept mită sâmbătă noapte au fost găsiţi asupra sa în trafic, iar restul la reşedinţa de la Ciolpani, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Sursele citate au explicat că Sorin Oprescu a primit bani marcaţi, sub supraveghearea procurorilor, care însă nu au putut face flagrantul imediat ce edilul a intrat în posesia banilor, pentru că la locul faptei se aflau alte persoane care nu trebuiau să ştie despre dosarul lui Oprescu, pentru că ar fi putut divulga informaţii altor suspecţi.

Astfel, Oprescu a plecat cu banii, fiind monitorizat permanent de anchetatori.

Primarul a plecat sâmbătă noapte către un alt suspect cercetat în dosar pentru a-i remite o parte din suma primită ca mită, au mai spus sursele citate.

Atunci anchetatorii au considerat oportun să-l reţină pe primar şi l-au oprit în trafic, nu departe de locuinţa sa de la Ciolpani.

Toţi banii marcaţi au fost găsiţi şi recuperaţi de anchetatori.

Potrivit DNA, în perioada 2013 - 2015, la nivelul Primăriei Capitalei s-a înfiinţat o reţea organizată care le cerea operatorilor economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti.

Procurorii susţin că 10% din valoarea contractului ajungea la Sorin Oprescu, în vreme ce executantul lucrărilor păstra soar între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucureşti, cu titlul de mită

Reţeaua era formată din persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucureşti care  facilitau câştigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentaţia de atribuire, precum şi să aprobe şi dispună efectuarea plăţii facturilor emise de firmele respective, foarte repede faţă de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcţii de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, precum şi pentru Primar.

Potrivit DNA, pe 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu conducătorul unei instituţii publice din subordinea sa şi o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi de cei doi de la un număr de patru denunţători pentru edilul municipiului Bucureşti.

(sursa: www.gandul.info)