Sorin Ovidiu Vântu a fost reţinut, joi, de procurorii Parchetului instanţei supreme, pentru 24 de ore, în legătură cu favorizarea fugii lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, din România. Concret, Vântu este acuzat de favorizarea infractorului.

În acest dosar, Vântu a fost dat în consemn la frontieră pentru ca autorităţile judiciare să fie anunţate când acesta părăseşte România, după cum declarau, în decembrie 2009, surse judiciare.

Procurorii i-au audiat pe Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom, Octavian Ţurcan şi pe Alex Stoian, ultimul şofer al lui Vântu, în cazul lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani de detenţie pentru prăbuşirea FNI, au declarat surse judiciare. La locuinţele acestora şi ale altor persoane s-au făcut percheziţii.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în colaborare cu ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, continuă cercetările în cauza având ca obiect favorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstanţelor în care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a părăsi România şi a se stabili în străinătate, sustrăgându-se astfel de la executarea unei pedepse privative de libertate de 15 ani, informează PICCJ.

"Când Băsescu o să piardă prima bătălie, să-l văd în locul meu!", aceasta a fost singura declaraţie a lui SOV, făcută în timp ce era introdus în duba Poliţiei.

Procurorii au decis să-l reţină pe Sorin Ovidiu Vântu, după ce au primit, săptămâna trecută, informările de la autorităţile judiciare din Cipru şi Indonezia privind tranzacţiile prin care îi erau viraţi bani lui Nicolae Popa de la omul de afaceri, prin intermediul lui Alex Stoian şi Octavian Ţurcan.

Autorităţile judiciare române au solicitat, prin comisii rogatorii, în Cipru şi Indonezia, audierea mai multor persoane şi obţinerea unor informaţii, printre care şi tranzacţii bancare care să confirme transferarea de bani de la Sorin Ovidiu Vântu către Nicolae Popa, condamnat definitiv pentru prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, la 15 ani de detenţie, fiind păgubite peste 300.000 de persoane cu 6,4 milioane de RON şi 28 de milioane de euro.

Procurorii români l-au audiat, la Jakarta, pe Nicolae Popa, capturat în decembrie 2009, în baza unui mandat internaţional de urmărire prin Interpol.

În urma ultimelor răspunsurilor primite, săptămâna trecută, la comisiile rogatorii solicitate, traducerea actelor şi coroborarea acestora cu informaţiile deţinute, procurorii au decis, joi, descinderi la mai multe locaţii şi convocarea la Parchet a lui Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi a lui Alex Stoian, informează surse judiciare.

Potrivit surselor citate, prin conturi ale unor firme deţinute de Liviu Luca şi Octavian Ţurcan, Sorin Ovidiu Vântu îi remitea sume importante de bani lui Nicolae Popa.

Informaţii de ultimă oră arată că preşedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a aprobat cererea autorităţilor române de extrădare a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de detenţie pentru infracţiuni economice şi reţinut la Jakarta în 2 decembrie 2009. Procedura de repatriere însă va mai dura, afirmă surse ministeriale.

După ore în şir de audieri şi dezbateri, în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 1.40, judecătorii Tribunalului Bucureşti l-au arestat pe SOV pentru 29 de zile. Alături de Vântu au mai primit mandate de arestare pentru 29 de zile Alex Stoian şi Octavian Ţurcan. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs. Imediat după aflarea deciziei, Sorin Ovidiu Vîntu a declarat că aceasta este "o ruşine". Cei trei au fost duşi în arestul Poliţiei Capitalei. În acest caz mai este cercetat şi Liviu Luca, dar în stare de libertate.