Indiferent că vorbim de reședința de județ, orașele sau zona rurală din Bihor, colectarea separată nu poate fi ignorată. Cu atât mai mult cu cât România vrea să demonstreze că se poate alinia la standardele europene în materie de sortare și reciclare, dar și în ceea ce privește reducerea depozitării deșeurilor.
Ambalaje cu indicii
România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin Ordonanța de urgență nr. 92/2021, încearcă să pună în aplicare reglementările UE. Printre măsuri se numără prevenirea și reducerea deșeurilor, gestionarea lor eficientă și reducerea efectelor adverse provocate de acestea.
Colectarea separată, după cum îi spune și numele, înseamnă depozitarea deșeurilor în recipiente diferite. Alocând puțin timp și voință, generatorii de deșeuri, adică cetățenii, pot învăța unde trebuie depozitat orice ambalaj. Fiecare sticlă, cutie sau caserolă de plastic are pe ea însemne distincte, care indică materialul din care este realizată.
Adesea, pe ambalaje găsim un triunghi format din săgeți în interiorul căruia se află simbolul materialului. De exemplu, ambalajele din hârtie au însemnul PAP, cele din aluminiu - ALU, oțel - FE, sticlă - GL, iar plastic - 1 PET, 2 HDPE, 3 PVC, 4 LDPE, 5 PP, 6 PS, 7 Altele. Materialele plastice sunt de mai multe feluri, motiv pentru care în stațiile de sortare a deșeurilor ele trebuie separate din nou, fiecare reciclându-se în moduri diferite.
Pubele sau saci
În general, ambalajele din plastic se depozitează împreună cu cele din metal, în pubela sau sacul galben. În Oradea, regulamentul de salubrizare îi lasă pe localnicii persoane fizice să aleagă cum preferă să arunce deșeurile reciclabile: în pubele dotate cu microcipuri cu coduri unice sau în saci de unică folosință. În Zona Metropolitană, metalele și plasticul pot fi colectate doar în saci, fie că sunt cei galbeni, distribuiți gratuit de RER Vest, fie alții, dar obligatoriu transparenți.
În ce privește ambalajele din hârtie și carton, orădenii trebuie să le arunce în saci sau pubele albastre. Locul sticlelor este în găleata sau pubela verde, iar deșeurile biodegradabile trebuie să ajungă în pubela maro.
Resturile reziduale, adică acele mizerii care nu se pot recicla sau refolosi, se aruncă în pubelele negre, de asemenea dotate de RER Vest cu microcipuri.