Soţia şi cuscra ministrului Mediului, Laszlo Borbely, au fost audiate, joi, de procurorii DNA Oradea, în dosarul de trafic de influenţă în care apare şi numele ministrului. Cazul e legat de lucrările pe care firma omului de afaceri Ion Ciocan le-ar fi executat în apartamentul cuscrei ministrului.

La ieşire, cele două au refuzat să facă orice fel de declaraţii. Acestea au fost audiate în calitate de martore, după cum a declarat la ieşirea din sediul DNA Oradea avocatul omului de afaceri Ion Ciocan, Mircea Stratulat.

avocat ciocan mircea stratulat.jpgAvocatul a participat la audierile efectuate, joi, la sediul DNA Oradea însă a refuzat să facă vreo declaraţie referitoare la informaţiile pe care cele două femei le-au furnizat procurorilor. "Eu nu pot să comentez despre conţinutul declaraţiilor, nu am acest drept", a mai spus Mircea Stratulat (foto).

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, joi, că ştie despre dosarul DNA în care a fost invocat numele său tot atât cât ştie şi presa şi că ministerul pe care îl conduce nu face niciun fel de discriminări faţă de cei cu care sunt încheiate contracte. "Nu am niciun fel de implicare în acest caz", a declarat Borbely.

El a mai precizat că atunci când a preluat ministerul se înregistrau aproximativ 30 de miliarde de lei datorii către constructori, care au fost plătite. "De atunci plăţile sunt la zi şi nu fac colegii mei, din câte ştiu, niciun fel de discriminare", a mai spus ministrul.

Laszlo Borbely a mai declarat şi că nu are nicio implicare în cazul despre care a aflat din presă şi că "ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat". "Justiţia este liberă să îşi facă datoria", a spus Borbely.

Ministrul Mediului ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea contractelor. Această firmă, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la "Apele Române", în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Procurorii anticorupţie orădeni au început deja urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pe nume Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru, potrivit datelor comunicate de către DNA. Ioan Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influenţă, iar Szepessy pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Procurorii DNA au efectuat, miercuri dimineaţă, o percheziţie într-un imobil care ar aparţine unei rude a ministrului Laszlo Borbely, în dosarul în care se fac cercetări privind un presupus trafic de influenţă privind atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş.

Joi, odată cu audierile soţiei ministrului Laszlo Borbely şi a cuscrei acestuia, Vincze Maria, procurorii DNA Oradea au efectuat alte percheziţii în două apartamente din Bucureşti aparţinând omului de afaceri Ion Ciocan. Într-unul din apartamente, procurorii l-au găsit pe consilierul directorului general al "Apelor Române", Mihai Urzică, care nu a putut prezenta niciun act de închiriere sau comodat încheiat cu afaceristul.

Procurorii intenţionează să verifice şi dacă nu cumva Urzică şi-a decontat fraudulos eventualele cheltuieli cu închirierea apartamentului, în condiţiile în care acesta nu avea acte legale pentru reşedinţa sa. Se pare că Ion Ciocan a avut contracte de peste 50 milioane de euro cu Ministerul Mediului şi Apelor.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi seara, că nu a primit nicio înştiinţare de la Direcţia Naţională Anticorupţie privind vreo acuzaţie oficială împotriva ministrului Mediului, Laszlo Borbely, acesta fiind în continuare membru cu drepturi depline al Guvernului.