După ce 12 studenţi au sesizat Senatul universitar privind activitatea a doi profesori de-ai lor, soţii Theodore Coresi şi Catarina Coresi Lal, cerând chiar ca aceştia să fie daţi afară pe motiv că nu îşi ţin orele cu săptămânile, îi ameninţă şi îi denigrează, profesorii susţin că sunt nevinovaţi.

Într-o informare transmisă BIHOREANULUI şi semnată de profesoara Catarina Coresi Lal, cei doi soţi susţin că nu ei sunt cei care chiulesc, ci studenţii.

"Studenţii nu au numai drepturi"

"În ceea ce priveşte prezenţa noastră la ore, există aprobarea decanatului ca aceste ore să aibă loc modular. Atâta timp cât alţi studenţi, colegi de an cu respectivii protestatari, au prezenţa completă, se pune întrebarea de ce ceea ce a fost posibil pentru unii nu a fost posibil şi pentru alţii", se arată în mail-ul transmis de Catarina Coresi Lal.

Pentru că locuiesc în Viena, cei doi soţi au primit acceptul să nu aibă un orar săptămânal, dar, spun ei, în zilele în care şi-au programat cursuri la Oradea le-au dat studenţilor libertatea să-şi aleagă singuri orele la care să vină. "Cu toate acestea, există studenţi care nu au nici măcar o singură prezenţă", mai susţine Catarina Coresi Lal.

Cât despre repertoriul despre care studenţii spun că era prea încărcat şi nu le era adus la cunoştinţă de la începutul semestrului, profesorii susţin exact contrariul: le-au dat pe mail tinerilor partiturile de la începutul semestrului, tocmai ca să-şi poată alege ce doresc să studieze.

Cei doi soţi susţin că nu şi-au ameninţat ori denigrat studenţii, ci doar i-au avertizat că sunt slabi pregătiţi înainte de examene: "Studenţii au nu numai drepturi, ci şi obligaţii. Din păcate, unii din ei nu sunt dispuşi să accepte acest fapt. Dacă un profesor nu mai are dreptul de a spune unui studenţi "dacă nu înveţi, nu vei trece la examen", în schimb studentul a cărui prestaţie este nulă are dreptul de a cere eliminarea profesorului din Universitate pe motiv că se simte "ameninţat", considerăm că am ajuns departe de ceea ce se doreşte a fi o universitate".

"Mai are profesorul vreun drept?"

Cât despre faptul că le-au spus studenţilor că absenţii de la întâlnirea din 12-13 mai nu vor intra în examen, deşi regulamentele Universităţii nu le permit dascălilor să refuze studenţii pentru o absenţă, profesorii spun că tocmai acele două zile erau programate cu recuperări pentru studenţii cu absenţe. Or, dacă aceştia au lipsit şi la recuperări, ar fi fost evident că nu au cum intra în examen.

Arătând că la clasa lor sunt şi studenţi excepţionali, premiaţi în Universitate şi în afara ei, soţii Coresi spun că "vina" lor este că au pretenţii pentru studenţi. "Singura noastră greşeală este că cerem un nivel academic de pregătire, conform statutului unei universităţi. Nu o facem pentru noi, nu o facem pentru bani (4 lei/oră brut), nu o facem pentru glorie. O făceam pentru ei", susţin cei doi profesori.

Ei mai spun că studenţii dovedesc că îşi doresc doar să ia diploma, fără bătăi de cap, şi să fie lăudaţi, fără să ofere şi ei un minim interes. "Este ruşinos ce se întâmplă! Mai are profesorul vreun drept?", se întreabă retoric profesoara Catarina Coresi Lal.

În urma sesizării făcute de studenţi, Senatul universitar a format o comisie menită să investigheze dacă faptele reclamate de tineri sunt adevărate. Pe de altă parte, examenul la care tinerii s-au plâns că soţii Coresi le-a refuzat accesul a avut loc săptămâna trecută, dar a fost susţinut de profesori înlocuitori, Theodore Coresi absentând din motive medicale.

Tabăra susţinătorilor

Pe de altă parte, luni BIHOREANUL a primit şi o scrisoare semnată de 14 foşti şi actuali studenţi ai Facultăţii de Arte, care le iau apărarea soţilor Coresi. 

"Cadrele didactice menţionate au avut în permanenţă o conduită profesională şi umană ireproşabilă. În zilele de curs au stat zi lumină să lucreze cu studenţii, mult peste program", se arată în scrisoarea studenţilor, care mai susţin că exigenţa dascălilor este normală, dat fiind că oricum nivelul studiilor muzicale de la Oradea este mai scăzut decât în alte centre universitare.

La fel ca soţii Coresi, tinerii îi acuză pe semnatarii reclamaţiei către Senat că de fapt ei sunt chiulangii şi că dascălii lor niciodată nu i-au ameninţat sau defavorizat.