Soţul deputatei PNL Lucia Varga, Nicolae Alexandru Varga, a fost înlocuit de la şefia Hidroelectrica Oradea de către administratorul judiciar al companiei, Euro-Insol, care a descoperit unele "disfuncţionalităţi" în managmentul acestei uzine. Totodată, au mai fost schimbaţi alţi trei ingineri-şefi din ţară.

"Domnul Nicolae Alexandru Varga a fost revocat din funcţia de inginer şef al Uzinei Hidroelectrice Oradea, din cadrul sucursalei Cluj, fiind înlocuit cu domnul Petru Ioan Vereş", se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.

Principalul criteriu de numire în funcţie a noilor ingineri şefi a fost experienţa în exploatarea hidrocentralelor. Noii şefi au ca obiectiv general exploatarea în siguranţă a centralelor hidroelectrice.

Nicolae Alexandru Varga a fost pus în funcţia de inginer-şef în iulie 2012 din cea de inginer mecanic în cadrul serviciului tehnic al Hidroelectrica Oradea, după ce PDL-istul Mihai Groza a fost revocat din funcţie. În luna decembrie a aceluiaşi an, Lucia Varga era validată în funcţia de ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, pe care şi-a menţinut-o până în martie 2014.

Compania, controlată de Departamentul pentru Energie, este în însolvenţă din luna februarie, a doua oară în mai puţin un an, prima procedură fiind deschisă în perioada iunie 2012 - iunie 2013.

Producătorul de electricitate estimează că va înregistra în acest an un profit brut de peste 1 miliard lei (225 milioane euro). Compania a avut în primul semestru un profit brut de 509 milioane de lei, în creştere cu 5,8% faţă de câştigul de 481 milioane de lei din primele şase luni din 2013.

Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.