Nicolae Adrian Gavrilă, consilier superior în Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, a fost reţinut, miercuri, de procurorii naţionali anticorupţie, pentru că timp de patru ani a luat şpagă în valoare de 1.800.000 de euro. De asemenea, procurorii au reţinut şi un avocat din Bucureşti pentru acelaşi motiv.

"Procurorii din cadrul Direcţia Naţională Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii Marius Cătălin Stăncescu, avocat în Baroul Bucureşti şi consultant financiar, şi Nicolae Adrian Gavrilă, consilier superior în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) - Direcţia Generală Coordonare Inspecţie Fiscală, în sarcina cărora s-au reţinut trei infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată", informează DNA.

Între 2007 şi 2008, Gavrilă Nicolae-Adrian, în calitate de consilier în cadrul ANAF, a primit 120.000 de euro pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANAF asupra cărora avea influenţă, pentru a nu se recurge la blocarea conturilor firmei la care denunţătorul era acţionar. Exista riscul blocării conturilor de către ANAF din cauza neplăţii TVA la termen, către stat.

În 2008 Gavrilă a pretins de la acelaşi denunţător 400.000 euro pentru a ajuta la transportul a 960 de tone de tutun din România spre Italia fără plata accizelor. În noiembrie anul trecut, acelaşi Gavrilă a mai luat 200.000 de euro pentru a interveni la ridicarea sechestrului de pe o cantitate de tutun din porturile Constanţa şi Giurgiu.

În 2009, avocatul Stăncescu Marius-Cătălin a primit de la acelaşi denunţător 50.000 euro, pentru a interveni pe lângă comisari din cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General, pe lângă care a lăsat să se creadă că are influenţă, pentru a nu se constata, cu prilejul unei verificări la firma la care denunţătorul era acţionar, fapte de evaziune fiscală şi de contrabandă.

Acelaşi avocat a mai pretins denunţătorului suma de 30.000 de euro din care a primit suma de 21.000 euro pentru a interveni pe lângă comisari din cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General pentru a nu fi constatate fapte de evaziune fiscală şi de contrabandă la firma la care acesta era acţionar.

În noiembrie anul trecut, avocatul a acceptat ca prin intermediul său să ajungă suma de un milion de euro la o persoană din conducerea ANAF, pretinzând pentru sine 10%. În schimb, denunţătorul urma să înfiinţeze o fabrică de ţigarete care să funcţioneze clandestin, ferită de controalele ANAF.