Spania este regina lumii pentru prima oară în istorie. Echipa iberică a învins, duminică, Olanda în finala de pe Soccer City Stadium din Johannesburg cu scorul de 1-0, și câștigă Cupa Mondială din Africa de Sud. Înfrângerea batavă, survenită prin golul lui Andres Iniesta din minutul 117 al prelungirilor, este a treia din tot atâtea participări în finalele Cupelor Mondiale.

Odată începută partida, Spania a arătat un joc ofensiv și s-a apropiat repede de poarta lui Stekelenburg. Sergio Ramos și David Villa au ratat, însă, amândoi șanse mari în primele zece minute. Din acest moment, prudența a părut să devină cuvântul de ordine în cele două tabere. Miza partidei și-a spus cuvântul, iar duelurile tari au dus la cinci cartonașe galbene în prima repriză. Spectacolul a fost, însă, sacrificat, doar olandezul Robben mai ratând o șansă pe finalul primei reprize.

Repriza secundă a fost mai deschisă decât prima. Cele două echipe și-au asumat mai multe riscuri, iar Robben a ratat în minutul 63 cea mai mare ocazie a partidei. Jucătorul lui Bayern Munchen a scăpat singur, pe contraatac, cu Iker Casillas, dar portarul a salvat cu un reflex incredibil. Spania putea înscrie și ea în minutul 69, dar Heitinga a respins peste bară șutul lui David Villa.

Robben s-a mai văzut și în minutul 84 singur cu portarul Casillas, a evitat să cadă și să obțină un cartonaș roșu pentru spaniolul Puyol, iar goalkeeperul de la Real Madrid i-a "furat" mingea de la picioare. Astfel s-au încheiat primele 90 de minute, în care Spania a atacat mai mult, dar Olanda a ratat ocaziile cele mai clare.

Prelungirile au început mai bine pentru Spania, dar Cesc Fabregas, scăpat singur cu poarta, l-a făcut erou pe Stekelenburg și i-a șutat în picior. A treia ocazie de singur cu portarul ratată de jucătorii celor două echipe în acest meci. Spania a continuat să atace, dar Iniesta a ratat și el o ocazie rarisimă, în timp ce șutul lui Jesus Navas a refuzat să intre în poartă.

Olandezii au primit o lovitură grea în minutul 109, când Heitinga l-a oprit pe Iniesta din drumul spre poartă și a primit al doilea cartonaș galben, fiind trimis mai devreme la cabine. Spania a dat lovitura în minutul 117, când Fabregas l-a găsit excelent pe Iniesta nemarcat, iar jucătorul Barcelonei l-a executat cu sânge rece pe Stekelenburg.

Spania câștigă, astfel, primul său titlu mondial din istorie, în timp ce Olanda ratează trofeul pentru a treia oară din tot atâtea încercări.