Decizia de a restricţiona piaţa muncii pentru cetăţenii români va fi luată pâna la sfârşitul săptămânii, când Madridul va notifica Bruxelles-ul şi capitatele europene. Surse comunitare au declarat pentru Radio France International, Spania va restricţiona accesul pe piaţa muncii din cauza şomajului aflat în creştere şi care a ajuns la 20 la sută din populaţia activă.

Prin urmare, măsură este una strict protecţionistă care vizează România întrucât mulţi cetăţeni români lucrează în Spania. Potrivit datelor Ministerului Muncii şi Imigraţiei în Spania, la sfârşitul lui 2010 aproximativ 850 de mii de români locuiau în această ţară. Măsura nu îi va afecta însă pe românii care au deja un loc de munca legal in Spania, deoarece ea nu se aplică retroactiv.

Romanii care vor dori să lucreze însă de acum înainte în Spania vor fi nevoiţi să ceară un permis de muncă. Închiderea pieţei muncii poate fi făcută de manieră sectorială, ceea ce înseamnă că unele sectoare de activitate ar putea rămâne mai departe accesibile românilor.

Spania era printre puţinele ţări vest europene care şi-a deschis o mare parte a pieţei muncii imediat după aderarea României la UE in 2007. Decizia guvernului spaniol va fi luată la sfârşitul acestei săptămâni când Madridul îşi va informa în acelaşi timp partenerii europeni şi Comisia Europeană.

Ministrul român al muncii Sebastian Lăzăroiu se va afla miercuri, 20 iulie, la Bruxelles pentru a discuta această problemă cu comisarul european al afacerilor sociale Lazslo Andor.

E dificil de crezut că Europa poate împiedica însă acţiunea spaniolilor. Conform procedurilor comunitare, un stat membru UE poate restricţiona accesul la muncă cetăţenilor dintr-un alt stat membru timp de şapte ani de la aderarea celui din urmă, acesta fiind cazul României.