Seismul de magnitudine 5,8 produs, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Buzău şi resimţit în Capitală, este cel mai puternic din ultimii 14 ani. Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, precizează că seismul ar putea  avea replici, însă nu sunt semne privind un cutremur major curând, după cum anunţă agenţia de ştiri Mediafax.

"Da aşa este corect (este cel mai puternic cutremur din ultimii 14 ani -n.r.). Este un cutremur de adâncime în partea cea mai adâncă a judeţului Vrancea, la 151 de kilometri, este de magnitudine moderată calificăm noi, chiar dacă a fost ceva mai mare, el intră în categoria cutremurelor moderate care nu produc pagube. Sunt simţite, pot produce panică, dar nu au efecte deosebite. În general s-a simţit numai undă, cea mai puternică undă transversală care vine ceva mai târziu şi a durat cam 5 secunde aproximativ. A fost o mişcare scurtă", a declarat Mircea Radulian pentru Mediafax.

Acesta a precizat că este posibil ca următoarele zile să se mai înregistreze nişte replici ale cutremurului, însă scăzute în intensitate.

"Ca activitate, este un regim la care ne aşteptăm în Vrancea. În primul rând cutremure mici de 2-3, cam 15 pe lună aproximativ statistic, acestea vor fi în permanenţă. Cutremurele ceva mai mari, peste 4, mai rare, vor fi cam la interval de o lună, dar ele trebuie să înţelegeţi că pot să fie două într-o lună, câteva luni să nu fie, nu neapărat unul în fiecare lună. Anul acesta a fost o activitate mai slabă, anul trecut a fost o activitate normală. Cutremure mari, de peste 5, sunt mai rare, nu e obligatoriu să avem anul acesta, e posibil să nu avem niciunul, acestea sunt doar prognoze, iar un cutremur mare este foarte greu de prognozat. E posibil să apară cam oricâand, dar sunt rare. Poate fi peste 5 ani, peste 10 ani un cutremur peste 7 . Astea mari sunt rare, cam 2-3 pe secol . Acum suntem într o perioada mai liniştită, nu avem semne că va veni un cutremur mare foarte curând", a completat Radulian.

Într-o declarație pentru Digi24, Mircea Radulian, a explicat că este normal, ca la un anumit interval de timp, să apară astfel de cutremure moderate. El susține că apariția unui astfel de cutremur în România poate avea un efect benefic, întrucât se eliberează o parte din tensiunea seismică acumulată în zona Vrancea.

După cum se ştie, un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în România, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, la o adâncime de 200 de kilometri.

Cutremurul cu magnitudine 5,8 produs la ora 3:38 a fost cel mai puternic din ultimii 14 ani produs în România şi a fost urmat de o replică, la 2 ore distanţă, cu magnitudine 3,2. 

Seismul a fost resimţit la suprafaţă doar câteva secunde, însă a fost suficient cât să creeze panică, inclusiv în Capitală. 

Digi 24.ro scrie că, la Bucureşti, în sectorul 2 efectele cutremurului se văd. Mai multe cărămizi au căzut de pe acoperişul unei case vechi din sectorul 2, au distrus plafonul unui balcon şi au avariat uşor o maşină aflată în parcare. Oamenii spun că în momentul în care s-a produs cutremurul, s-a auzit o bubuitură puternică. Locatarii au ieşit speriaţi din casă şi au găsit grămezi de cărămidă şi sticlă pe trotuar. După incident, un echipaj de pompieri a venit la faţa locului şi a securizat zona. Din fericire, la ora aceea nu era niciun trecător prin zonă.

Populaţia a intrat în panică şi critică IGSU că nu a fost avertizată prin sistemul RO-ALERT.