Oradea găzduieşte, timp de trei zile, adunarea generală a Reţelei Art Nouveau, care reuneşte 22 de oraşe din 16 ţări cu clădiri reprezentative pentru acest curent arhitectural.

Printre specialiştii care au venit în oraşul de pe Crişul Repede se numără preşedintele reţelei, Théo Huguenin-Elie, totodată primar în oraşul Chaux-de-Fonds din Elveţia, un reprezentant al serviciului de urbanism din Barcelona şi mulţi alţi specialişti în arhitectură.

Reţea "exclusivistă"

Înfiinţată în urmă cu 20 de ani, pentru a uni oraşele cu patrimoniu arhitectural aparţinând stilului Art Nouveau, reţeaua cu acelaşi nume are rolul de a promova, din punct de vedere turistic, aceste localităţi. Totodată, în reţea se derulează proiecte cu finanţare nerambursabilă şi se oferă expertiză de specialitate pentru conservarea acestor clădiri.

Oradea este singurul oraş din România membru al reţelei, alături de metropole precum Budapesta, Viena, Barcelona, Bruxelles, Glasgow ori chiar îndepărtata Havană, iar acum, între 6 şi 8 mai, găzduieşte Adunarea Generală a reţelei, care are menirea, printre altele, să pregătească şi o conferinţă internaţională de specialitate, ce va avea loc între 29 şi 30 noiembrie, la Bruxelles. Bineînţeles, toţi fac şi vizite în oraş, admirând clădirile Art Nouveau de aici.

Laude pentru Oradea

Într-o conferinţă de presă organizată marţi la sediul Primăriei, preşedintele Huguenin-Elie a şi lăudat aceste imobile şi a evidenţiat caracterul distinctiv al Oradiei în reţea.

"Curentul Art Nouveau s-a dezvoltat la începutul secolului XX în toată Europa şi a fost particular în fiecare regiune: şcoala de la Nancy din Franţa, jugendstil în Germania, seccession în Austria, modernism în Spania, stilul Sapin în Chaux-de-Fonds. La Oradea, ceea ce este excepţional, avem toate aceste stiluri care se regăsesc în patrimoniul Art Nouveau. A doua particularitate excepţională este densitatea: nu putem face 2-3 paşi fără să ne întâlnim cu acest curent. Art Nouveau-ul din Oradea exprimă practic toate stilurile existente în cadrul acestui curent: lovitura de bici, geometricul şi vernacularul", a declarat preşedintele reţelei.

Casa Markovits Mathezer din OradeaÎntrebat care clădire l-a impresionat deosebit, elveţianul a nominalizat imobilului Markovits Mathezer (foto), aflat la intersecţia străzilor Libertăţii şi Aurel Lazăr, precizând că i-a plăcut diversitatea materialelor şi combinaţia cu stilul Art Nouveau nordic. "Un amestec coerent şi excepţional". Prezent în aceeaşi conferinţă de presă, viceprimarul Florin Birta a declarat că această casă este în curs de clasare ca monument istoric şi va fi şi reabilitată.

O orădeancă, în comitetul ştiinţific

De altfel, Huguenin-Elie a lăudat programul de reabilitare a clădirilor Art Nouveau din Oradea, arătând că restaurarea şi conservarea acestui patrimoniu este o provocare în toată lumea. "Doresc să mulţumesc Primăriei Oradea pentru sprijinul pe care îl acordă în restaurarea acestui patrimoniu", a precizat preşedintele Reţelei Art Nouveau. Întrebat de jurnalişti cum apreciază calitatea acestor lucrări, Huguenin-Elie a recunoscut că a văzut şi clădiri bine restaurate în Oradea, dar şi lucrări mai puţin oportune. "Trebuie să rămânem vigilenţi", a spus Théo Huguenin-Elie, fără a intra în alte detalii.

Preşedintele Reţelei Art Nouveau a ţinut să o evidenţieze şi pe orădeanca Ramona Novicov, care de acum face parte din comitetul ştiinţific al acestei reţele. La Adunarea de la Oradea, specialiştii reţelei vor analiza inclusiv candidaturile depuse de alte oraşe care vor să facă parte din reţea, Théo Huguenin-Elie dezvăluind că un demers în acest gen a iniţiat şi municipiul Timişoara. În prezent, Oradea este singurul oraş românesc care face parte din reţea.

Edilul elveţian a mai anunţat că reţeaua a dat startul concursului anual de fotografie, a cărui temă este "Casa scării". "În fiecare an avem fotografii din Oradea. Sperăm că şi acum va fi la fel", a precizat Théo Huguenin-Elie. Curioşii pot obţine detalii de pe site-ul reţelei, www.artnouveau-net.eu.

Pe de altă parte, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Oradea, Adriana Lipoveanu, a anunţat că Oradea va sărbători şi în acest an Ziua Mondială Art Nouveau, în 14-15 iunie. Programul nu a fost însă dezvăluit. "Vor fi evenimente spectaculoase, cel puţin la nivelul celor de anul trecut. Dar nu am vrea să dezvăluim detalii", a precizat Lipoveanu.