Două din speciile endemice ale Rezervaţiei naturale pârâul Peţea, roşioara lui Racoviţă şi mercul termal, vor "înota" până la Galaţi, respectiv la Gödöllő, Ungaria.

Muzeul Ţării Crişurilor, custodele rezervaţiei, a demarat, luni, un proiect de cercetare pentru cele două specii, proiect finanţat de fundaţia prinţului moştenitor din Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed. Fundaţia arabă a oferit 13.000 de dolari pentru reproducerea şi menţinerea în captivitate a unor exemplare din cele două specii, ameninţate cu dispariţia în ultimul an din cauza scăderii nivelului apei din lacul Ochiul Mare.

"Sperăm să nu se mai repete ce s-a întâmplat anul trecut şi să luăm măsuri de prevenire", a spus directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, luni, într-o conferinţă de presă, făcând referire la scăderea alarmantă a nivelului de apă din lac. "Obiectivul principal al proiectului este acumularea de date şi menţinera unei rezerve de indivizi în captivitate în eventualitatea care pare destul de probabilă că mediul se va degrada şi s-ar putea să dispară aceste două specii", a spus şi muzeograful Adrian Gagiu, coordonatorul proiectului.

În proiect vor lucra cercetători de la Acvariul din Galaţi, secţie a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Răsvan Angheluţă, coordonaţi de ihtiologul Gabriela Grigoraş şi de malacologul Cecilia Şerban, respectiv de la Universitatea "Szent István" din Gödöllő, Ungaria, coordonaţi de ihtiologul Müller Tamás, şi de la Asociaţia pentru Protecţia Mediului Tavirózsa din Veresegyháza, coordonaţi de Tatár Sándor.

Echipele de cercetători vor ieşi în teren la lacul din Băile 1 Mai luni şi marţi, pentru a colecta 65 de exemplare de roşioară termală (20 pentru echipa de cercetare din Ungaria şi 45 pentru cea din Galaţi) şi 30 de melci termali (câte 15 pentru fiecare echipă). Toate exemplarele vor fi apoi transportate în Ungaria, respectiv la Galaţi, unde se va încerca înmulţirea lor în acvarii ce le imită habitatul natural, pe cale hormonală şi pe cale artificială. Puieţii astfel obţinuţi vor fi aduşi înapoi la Oradea.

Cercetătorii au asigurat că peştii şi melcii vor fi transportaţi în condiţii optime şi că vor avea condiţii similare celor naturale în noua lor casă. Prin acest proiect, specialiştii vor studia amănunţit cele două specii, întrucât nu există date foarte multe despre ele în prezent.

Gagiu a mai precizat că proiectul ar fi putut fi realizat la Oradea dacă Muzeul era mutat în noul sediu, prevăzut cu acvariile necesare pentru speciile termale.

Citeşte pe această temă şi "Prinţul moştenitor din Abu Dhabi finanţează conservarea speciilor din lacul termal"