Peste 40 de reprezentanți ai unor universități, ONG-uri și unități medicale din 8 țări dunărene, reuniți la Oradea, caută soluții pentru testarea, validarea și integrarea strategică a soluțiilor digitate și a inteligenței artificiale în domeniul medical.

Pacienți monitorizați

Întâlnirea face parte din proiectul „DIGI4Care - Transfigurarea traseelor pacienților prin inovare digitală în domeniul sănătății, în regiunea Dunării”, proiect derulat și de Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea.

Prof. univ. dr. habil. Jurcă Tunde, reprezentanta Universității din Oradea în cadrul proiectului DIGI4Care, spune că două spitale locale vor beneficia de implementarea unor programe pilot, cu ajutorul cărora 30-50 de pacienți vor fi monitorizați, timp de șase luni, prin intermediul celor mai moderne tehnologii digitale.

„Se urmărește eficiența tratamentelor și durata perioadei de recuperare a acestor pacienți. În acest scop, pacienții vor beneficia de echipamente de monitorizare pe care le vor purta tot timpul, inele sau brățări conectate la un cloud informatic. Mai pot să vă spun că, în prelucrarea acestor date, se mizează foarte mult pe suportul Inteligenței Artificiale. Pentru că scopul declarat al proiectului este reducerea decalajului din domeniul sănătății pe planul tehnologiilor medicale, am realizat și o analiză locală a ceea ce înseamnă, în România, digitalizarea acestui domeniu”, a declarat Jurcă (foto), citată într-un comunicat al UO.

Inițiat în Ungaria

Proiectul, cu o valoare de 2,3 milioane de euro, se va derula pe o perioadă de 30 de luni. Liderul este Universitatea Semmelweis din Ungaria, iar partenerii provin din Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, Austria, Bulgaria, Bosnia - Herțegovina, România, Ucraina.

Întâlnirea de la Oradea este menită să analizeze starea de fapt din spitale și cum poate fi îmbunătățită activitatea lor. Sunt vizate secțiile unde sunt tratați pacienții care suferă de diabet, boli cardiovasculare, boala Alzheimer, demență și alte tulburări cognitive.

La finalul proiectului, specialiștii vor propune un model de îngrijire integrată, cu suport digital și a unui plan de acțiune pentru implementarea acestui model.

„Cel mai important, cred eu, este faptul că, derulând acest proiect într-un spațiu geografic cu multe asemănări în ceea ce privește practica medicală, dar și cu decalaje, dacă privim spre utilizarea noilor tehnologii, avem ocazia ca, împărtășind partenerilor politicile noastre de bune practici, să reducem aceste decalaje, în folosul pacienților. Pentru aceasta ne interesează foarte mult: experiența, strategiile de implementare a tehnologiilor digitale în sistemul medical, cunoștințele legate de finanțarea acestor investiții moderne, forța de muncă implicată în gestionarea datelor, cum îi putem convinge pe angajații din sistem să devină ei înșiși parte a acestei schimbări, tot ceea ce poate servi la utilizarea pe scară mai largă a noilor tehnologii în domeniul medical. Pe scurt, aici la Oradea, analizăm starea de fapt și propunem procese prin intermediul cărora tehnologia digitală să ajungă în toate spitalele din toate țările noastre”, a spus dr. Kovács Réka, de la Universitatea Semmelweis – Ungaria, managerul proiectului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!